Home

Achtergrond 241 x bekeken 3 reacties

EMB roept op tot massale actie tijdens Europese top

De European Milk Board (EMB) roept melkveehouders in heel Europa op om maandag met de trekker naar Brussel te komen.

Op deze dag vindt de extra bijeenkomst van EU-landbouwministers in de Europese hoofdstad plaats. EU-voorzitter Zweden heeft de andere lidstaten uitgenodigd op verzoek van de Franse minister Bruno Le Maire. Die wist een gekwalificeerde meerderheid achter plannen te krijgen voor meer steun aan de zuivel.

Achter de schermen is er volgens vice-voorzitter van de EMB, Sieta van Keimpema, regelmatig contact tussen de belangenorganisatie en betrokken politici. Onduidelijk is wat uit de extra bijeenkomst van de ministers komt. Besluitvorming vindt in ieder geval niet eerder plaats dan op de eerstvolgende Landbouwraad op 19 en 20 oktober in Luxemburg.

De EMB heeft een heel pakket aan maatregelen die volgens de belangenorganisatie de Europese melkveehouders kan helpen. Kern van het verhaal blijft de invoering van een flexibele volumeregeling. Of de uitkomst van de Europese top voldoende is om de EMB tevreden te stellen blijft de vraag. Maandagavond vergadert het EMB-bestuur over het wel of niet doorgaan van acties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Flexibele volumeregeling is het nieuwe toverwoord. De melkproducenten zijn gewend aan stabiliteit. Nu de Grote vraag;(?),hoe gaat de Politiek dat invullen?. Het gaat nog steeds om begeleiding naar een quotumvrije melkproductie?,ja toch?,of heb ik het verkeerd begrepen? Misschien is er iemand die beter ge-informeerd is?.

 • no-profile-image

  Even rekenen

  Behoud van de quotering en dan het liefst met 5 % krimp is het goedkoopste middel voor zowel de consument als de Europese Unie. Een eerlijke prijs voor de boer, een goedkoop voedselpakket voor de burger en steun aan de boeren (die nu broodnodig is) is dan niet meer nodig.

  Veel goedkoper en iedereen blij.
  Wordt tijd dat ook LTO wakker wordt

 • no-profile-image

  van Rijn

  Zie met "lede" ogen aan wat voor idioterie er gedaan wordt, om van alles kunstmatig te (be)houden. Wie zijn er nu op tegen v.d. quota opheffing. Zij die niet zolang meer hoeven te gaan. 'T is toch een extra pot die verkoop hè van quota! Daar in Nederland mag je denken 't niet gemakkelijk te hebben met een liberalere tendens, maar de winter van 2007-2008 heeft daar een zeer goede melkprijs opgeleverd. Die hebben wij in dit land( waar overal over wordt beregeld en gesteund!!!) niets van ontdekt, maar nu de wereldmarkt(prijs) is ingestort hebben wij er wel degelijk mee te maken. Dat eerste klas geouwehoer over melkstakingen op dit moment is als olie op vuur. Kan je garanderen dat dàt brand en grote kans dat 't net iets té warm wordt. Nee als je in een land woont waar "open" handel & etc een toverwoord is, mag je nog blij zijn dat er een liberaler beleid bestaat. Maar dat ervaar je pas als een "weldaad" als je 't niet meer hebt. Nee de "slogan" op de oude munt hier (vrijheid, broederschap& gelijkheid) heeft vlgens mij nog nooit bestaan en is maar goed dat 't op de euro NIET gedrukt staat!

Of registreer je om te kunnen reageren.