Home

Achtergrond 398 x bekeken

De dategate: speeddaten voor varkens

De eerste drie bedrijven werken er inmiddels mee en de volgende vijf zijn verkocht: de dategate voor beren.

"En het werkt als een tierelier", zegt Bart Hooijer van Vereijken Hooijer Stalinrichting die het systeem samen met Varkens KI Nederland ontwikkelde. Bij de dategate kan de varkenshouder met één druk op de knop 1 of 2 beren de berigheid van zeugen laten stimuleren, zonder dat hij daar verder naar om hoeft te kijken. Het stimuleren van berigheid, vanaf de eerste dag na het spenen, is cruciaal om op tijd te insemineren.

Het systeem is simpel: in de controlegang wordt om de vijf zeugen een hekje geplaatst. De beer gaat uit het berenhok en kan dan speeddaten met de eerste vijf zeugen. "Want beren zijn net als mensen", zegt Bart Hooijer, ”ze gaan anders direct naar het mooiste exemplaar.” Met het speeddaten gaat de beer eerst langs vijf zeugen en daarna, via een hekje dat automatisch opent, naar de volgende vijf, totdat zijn ronde erop zit. Dan komt hij terug in het berenhok waar hij voer krijgt.

Het systeem levert de varkenshouder minstens twee uur tijdwinst op per dag, aldus Hooijer.Tijdens de LIV geeft hij samen met de KI tekst en uitleg over de dategate. Donderdag organiseren ze daar ook een symposium over de ideale inseminatiestal. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven op www.inseminatiestal.nl.

Stand 213

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.