Home

Achtergrond 210 x bekeken

'Cosun draait naar omstandigheden goed'

Cosun heeft het eerste half jaar goed gedraaid, rekening houdend met de economische malaise.

De bietentelerscoöperatie verwacht dat alle dochterbedrijven dit jaar afsluiten met een positief bedrijfsresultaat. Vorig jaar leed het dochterbedrijf SVZ (groente- en fruitingrediënten) voor het eerst verlies. SVZ had veel last van de economische malaise, zegt secretaris Jan Willem van Roessel van de raad van beheer van Cosun. "SVZ had grondstoffen ingekocht tegen hoge inkoopprijzen. Door de economische malaise verliep de afzet moeizaam. Omdat de eindproducten beperkt houdbaar zijn heeft SVZ vorig jaar eenmalig moeten afschrijven op de voorraad. Nu zijn voorraad en verkoop weer in evenwicht."

Alle Cosun-dochterbedrijven hebben in de kosten gesneden, zegt Van Roessel. "De afzet heeft nog niet het peil bereikt van vóór de crisis. De afzet is verschoven naar minder hoogwaardige markten, waar minder marge wordt gemaakt. Gezien de omstandigheden zijn wij tevreden over de eerste helft van dit jaar."

Inulineproducent Sensus blijft ondanks de crisis groeien. Maar de groei gaat minder hard dan voorzien. De omzet van aardappelverwerker Aviko blijft op peil ondanks een krimpende markt.

Ook Suiker Unie doet het goed, maar de suikerprijs staat wel onder druk ondanks de hoge prijzen op de wereldmarkt. Van Roessel: "De EU en de wereldmarkt zijn verschillende markten. Vanuit de EU kan maar een beperkte hoeveelheid suiker worden geëxporteerd. Ook de import vanuit derde landen is gelimiteerd."

De suikerprijs in de EU wordt deels beïnvloed door de hoge prijzen op de wereldmarkt. Van Roessel: "In de EU is de referentieprijs voor suiker op 1 oktober opnieuw verlaagd. Dat drukt de prijs. Bovendien wordt veel suiker in de EU geïmporteerd via contracten waarbij de prijs vast ligt en geen directe relatie heeft met de wereldmarktprijs. Als de wereldmarkt structureel op dit hoge niveau blijft, wordt het effect op de suikerprijs in de EU wel groter."

Of registreer je om te kunnen reageren.