Home

Achtergrond 163 x bekeken

Clinton: Nog geen nieuwe sancties tegen Iran

Het is nog te vroeg voor extra sancties tegen Iran.

Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdag op bezoek in Moskou. Ze sprak haar Russische collega Sergej Lavrov onder meer over de Iraanse nucleaire ambities. Lavrov noemde meer sancties op dit moment contraproductief.

Clinton prees het beleid van Rusland inzake Iran. Ze zei dat Rusland ,,buitengewoon meewerkte in het werk dat we samen doen''. Lavrov zei dat zijn land ook kritisch het Iraanse atoomprogramma volgt. Maar te grote druk op Teheran werkt volgens de Russische bewindsman averechts. Recent sloot hij nieuwe sancties tegen Iran niet uit. Rusland wil net als de VS voorkomen dat Iran kernwapens kan maken. Wel bouwt Rusland in Bushehr (Iran) al geruime tijd aan de eerste kerncentrale van de Islamitische Republiek.

Grote mogendheden pogen onder meer via sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Iran ertoe te bewegen onderdelen van zijn kernenergieprogramma en nucleair onderzoek niet langer zelf uit te voeren. Ze verdenken Iran ervan kernwapens te willen maken. Iran ontkent dat al jaren. Het vindt de behandeling door de grote mogendheden onrechtvaardig. De Islamitische Republiek is ondertekenaar van het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en aanvaardt toezicht van het atoomenergieagentschap van de VN (IAEA).

De Britse regering verbood in het kader van sancties tegen Iran maandag nog handel met twee in Engeland actieve Iraanse ondernemingen, de Mellat Bank en de Scheepvaartmaatschappij van de Islamitische Republiek Iran. Beide zouden ,,diensten hebben verleend die mogelijk te maken hebben met gevoeligheden rond proliferatie'', waarmee de Britse regering mogelijk doelt op de vermeende vervaardiging van nucleaire en langeafstandswapens in Iran.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.