Home

Achtergrond 1121 x bekeken

China: eten is belangrijk

Chinezen eten alles, met een grote variatie aan vlees en groente, vis en rijst, paddenstoelen, boskruiden en wormen.

Gisteren liep ik door de stad en zag een opmerkelijk tafereel: een telefonerende jongedame met een mondkampje voor en een arme man die alles wat nog eetbaar was uit vuilnisbakken haalde. Zíj was bang voor infecties, terwijl híj totaal andere prioriteiten had. Dit contrast zou mooi te zien zijn geweest op een foto, maar een camera heb je niet altijd bij je.

Ware telefoonterreur

Er heerst hier een echte telefoonterreur. Iedereen heeft een mobieltje en die dingen gaan om de haverklap af. Ongeacht wat je aan het doen bent of in welke fase van een gesprek je zit; je neemt de telefoon aan. Iedereen doet dat. Ik vind het beledigend voor je gezelschap, maar ja, ik ben in China en ik moet mij aanpassen.

Varkenshersenen en thee

Eten heb ik nu al tien dagen met stokjes gedaan en ik heb al die tijd nog geen kop koffie gehad, alleen maar thee. Het eten is echt lekker, maar soms kunnen ze je beter pas ná het eten vertellen wat je gehad hebt. Al smaakten de varkenhersenen lekker op het moment van innemen, ik heb toch een halve dag de bilspieren stevig onder controle moeten houden. De rest van de dag ging het echter goed met de spijsvertering.

Chinezen eten alles

Op een ochtend toen we in een hotel alleen maar logies hadden en geen ontbijt, hebben we net als bijna iedereen op straat gegeten. Daar kregen we gekruide noodles. Maar de garnering (hondenvlees) ging mij echt te ver. Meelwormen heb ik me wel goed laten smaken. Chinezen eten echt alles, met een grote variatie aan vlees, groente, vis, rijst, paddenstoelen, boskruiden en wormen. In de provincie Yunnan, waar ik nu ben, vind je in de vele bossen geen wilde dieren of gevogelte. Alles hebben ze opgegeten, behalve de olifanten.

Opvallende eetgewoonten

Chinezen hebben ook opvallende tafelgewoonten, slurpen en met open mond eten bijvoorbeeld. Wat ze niet kunnen eten (botjes) gooien ze op de grond. Daarnaast mag het glas met thee, bier of rijstwijn nooit leeg zijn en wordt er stevig getoost. Daar doe je vanzelf aan mee, want je hoort je aan te passen. Het eten is een sociaal gebeuren. Chinezen beginnen er op tijd mee en ze nemen er de tijd voor. Ontbijt, lunch en diner zijn warm.

Streekeigen producten

In de bergen, op 800 meter hoogte, kregen we tijdens een bezoek aan een fruitcoöperatie een bijzondere lekkere lunch. Die bestond uit streekeigen en homemade producten, die met geen pen te beschrijven zijn, zo lekker. Of zoals iemand me zei: ik heb een verhaal als een woestijn, maar ik ben maar een zandkorrel kwijt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.