Home

Achtergrond 206 x bekeken 1 reactie

Chavez en bevriende naties zetten landbouwbedrijf op

Venezuela en acht bevriende Latijns-Amerikaanse naties, de zogeheten Alba Groep, richten gezamenlijk een staatslandbouwbedrijf op.

Dat heeft president Hugo Chavez bekendgemaakt op de Bolivariaanse Conferentie.

Het regionale landbouwbedrijf beslaat 9 landen waaronder Venezuela, Cuba, Nicaragua en Bolivia. Chavez zei een antwoord te willen bieden aan de Amerikaanse vrijhandelsfilosofie, die volgens hem in Latijns Amerika tot armoede en honger heeft geleid.

"Een doel is dat Venezuela straks voor 100 procent haar eigen zaden gebruikt", aldus Chavez in een sneer naar de Amerikaanse zaadgigant Monsanto. Venezuela kan volgens hem de opbrengt per hectare van rijst en maïs met 50 procent vergroten.

Chavez en de 8 andere landen vinden dat een landbouwbedrijf in de handen van de politiek het sociale belang beter in het oog houdt dan een private firma met winstoogmerk. Naast een regionaal landbouwbedrijf richten de landen ook een gezamenlijk mijnbouwbedrijf op.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirk

    Dat zullen ze wel merken, dat het fout gaat, want staatbedrijven werken altijd minder door de burocratie, dan private bedrijven. Plus de corruptie enz. er zijn weinig van zulke voorbeelden die succesvol zijn. Leert die Chaves het nooit??

Of registreer je om te kunnen reageren.