Home

Achtergrond 284 x bekeken

CDA in de bres voor schooljongens

Het CDA vindt dat er meer aandacht moet komen voor jongens in het onderwijs.

Ze raken achterop bij de meisjes: vooral in het vwo en daarna dus ook in het hoger onderwijs. Jan de Vries van het CDA bepleitte woensdagavond, onder meer in het televisieprogramma Netwerk, maatregelen ten gunste van de jeugdige mannenbroeders in de schoolbanken.

Jongens zijn laatbloeiers. Dus moet het 'stapelen' van opleidingen (bijvoorbeeld met je havo-diploma overstappen naar het vwo) gemakkelijker worden, aldus het CDA. Scholen onderkennen de problemen met de jongens verder onvoldoende. Er moet daarom uit de 50 miljoen die er jaarlijks voor de ondersteuning van het onderwijs beschikbaar is, geld worden vrijgemaakt om dat te verhelpen. Dat zou onder meer kunnen met hulp van pedagogische centra.

"De relatieve achterstand die meisjes zo'n dertig jaar geleden hadden, die hebben de jongens nu. De emancipatie zal wel effect hebben gehad op de verhouding, maar dat verklaart onvoldoende dat de jongens achter raken'', licht De Vries toe. Jongens zijn volgens hem echt niet dommer geworden. Hij zegt dat het onderwijs nogal veranderd is: er ligt veel meer nadruk op discipline en zelfwerkzaamheid. Daar zijn meisjes vroeger goed in dan jongens. Jongens zijn ook gevoeliger voor moderne prikkels als de verleidingen van het internet. Meiden gaan eerder gestructureerd aan de slag. De Vries stelt verder dat er steeds minder mannen lesgeven, ook in het voortgezet onderwijs. Dat zou ook als een nadeel voor de jongens in de klas kunnen worden gezien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.