Home

Achtergrond 198 x bekeken

Brouwgerstprijs onder interventieniveau

In Frankrijk, Finland en het Verenigd Koninkrijk is de notering voor brouwgerst gezakt onder de interventieprijs van €101,31 per ton.

Dat komt weinig voor in deze landen. In Oost-Europa ligt de brouwgerstnotering al langer onder de 100 euro. De lage gerstprijs trekt de tarweprijs mee naar beneden. In Roemenië, Litouwen en Bulgarije zijn ook de noteringen voor maaltarwe onder de 100 euro per ton gezakt. Voor voertare in Roemenië wordt slechts €73,94 genoteerd. Ook in andere Oost-Europese landen ligt de prijs voor voertarwe onder de 90 euro per ton. De Rotterdamse notering staat op €120,67.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw zegt dat er weinig vraag is naar gerst in de EU. "Tarwe en mais kunnen ook worden omgezet in zetmeel of bioethanol. Gerst is alleen bestemd voor de mouterij of het veevoer. De mouters hebben genoeg voorraad. En Saoedi-Arabië, normaal een grote koper van gerst uit de EU, koopt het nu in het Zwarte Zee gebied voor 90 euro per ton."

De uitvoer van gerst loopt uiterst moeizaam, zegt de woordvoerder. "Dit seizoen vanaf 1 juli is in de EU voor 300.000 ton gerst aan exportcertificaten aangevraagd. In dezelfde periode vorig jaar was al voor 1,6 miljoen ton aangevraagd."

De beurs in Creil, vlak boven Parijs, noteert deze week €98,86 per ton brouwgerst. De interventieprijs bedraagt €101,31.Vorig jaar in deze week noteerde Creil nog 161 euro. Begin oktober 2007 lag de Franse brouwgerstnotering op 335 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.