Home

Achtergrond 165 x bekeken 2 reacties

Biologische varkenssector kan nog niet stoppen met castratie

De biologische varkenssector kan voorlopig niet stoppen met de castratie van beerbiggen. De sector kan het beste aansluiten bij de gangbare varkenshouderij.

Dat concludeert landbouweconomisch instituut LEI na een opinieonderzoek bij Duitse en Britse afnemers, de belangrijkste exportmarkten voor biologisch varkensvlees. Vooral in Duitsland blijkt nog veel weerstand te bestaan tegen ongecastreerde varkens. Afnemers willen alleen berenvlees als dit gegarandeerd berengeurvrij is. Op de Britse markt is het tegenovergestelde beeld, hier is berenvlees algemeen geaccepteerd en hebben consumenten bezwaar tegen castratie.

De biologische sector belandt daardoor in een spagaat, maar het LEI adviseert om voorlopig toch te blijven castreren. De Britse markt is bereid om castratie door de vingers te zien, zeker als daarbij verdoofd wordt. Dat komt deels doordat de Britse markt met een tekort aan biologisch varkensvlees kampt.

Volgens het LEI kan de biologische sector, die eigenlijk eerder wil stoppen met castreren dan de gangbare sector, het beste aansluiten bij de gangbare sector. Gezamenlijk kan dan bereikt worden dat niet meer gecastreerd hoeft te worden, zonder dat dat ten koste van afzetmarkten gaat.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    cas

    ALTIJD samenwerkn natuurlijk als er een verbetering inzit. Welke boer vindt het nu leuk om z´n dieren zo te behandelen.

  • no-profile-image

    bert

    triest dat het vlees niet in nederland verkocht wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.