Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

'Biobrandstofproductie kan akkerbouw redden'

De productie van biobrandstoffen kan de akkerbouw redden.

Dat zei Jaap Haanstra, voorzitter van de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland vandaag tijdens een bijeenkomst van Bio Energie Noord in Goutum.

Haanstra voorziet grote problemen bij het afschaffen van de interventie in 2013. "We hebben te maken met een grote akkerbouwcrisis. Ik houd er niet van dat te zeggen, maar de situatie is zo dat ik er niet om heen kan. Afschaffen van de interventie betekent de dood in de pot voor veel akkerbouwers. De prijzen gaan zo dalen dat veel telers zullen moeten stoppen", verwacht Haanstra.

Haanstra ziet kansen voor de akkerbouwprijzen bij de productie van biobrandstoffen. "Daarvoor moet de bijmengplicht variabel worden. We laten de bijmenging afhangen van de Europese graanprijs. Bij een hoge graanprijs moet het graan worden afgezet op de voedselmarkt. Maar als de prijs daalt, kan het graan naar biobrandstoffen. Dat zorgt voor een stabiele prijs en daarvoor blijft de boer produceren. Overschotten die daardoor ontstaan, kunnen ook naar biobrandstof."

Om de discussie over voedsel versus brandstof te beslechten, moet er een ijzeren voorraad komen, vindt Haanstra. "Bij zo'n vaste voorraad is er altijd genoeg voedsel achter de hand. Dan gaat de brandstofproductie dus niet ten koste van voedsel."

Haanstra is met verschillende partijen in gesprek over het idee. "De reacties zijn positief. Onder meer van boeren en van de overheid. We hopen zo samen tot een oplossing te komen die voor alle partijen goed is."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  Een robuste productie capaciteit is goed voor de voedesel zekerheid. En zal voor de consument altijd een stabiele zekere prijs geven. Het vaste overschot niet meer exporteren (= de derde wereld dood concureren) is ook beter voor de economische stabiliteit aldaar. 60% van de werkende bevolking is daar afhankelijk van de landbouw onze dump actie's zijn niet goed een jaar later komen met slechte oogst en voor hun onbetaalbare prijzen zijn ook killing.

 • no-profile-image

  jaon

  dit is nu een krachtig initiatief, zeer bruikbaar naast alle vage sprookjes over elektrische auto's die nog jaren en jaren in ontwikkelingsfase blijven na zoveel jaar loze propgaganda.
  bijmengen met diesel met filter of ebruik naast aadgas/lpg is op termijn wel een reeele goedkope optie. dat weet de industrie, daar is geen speld tussen te krijgen, maar burger en regering moeten nu wel krachtig gaan optreden tegen alle ambtenaartjes met hun foute plannetjes.
  NL loopt niet voorop, we lopen in Europa achterop, dit is onacceptabel en een brevet van onvermogen van de hybride-lobby.Weg ermee, gauw.

Of registreer je om te kunnen reageren.