Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Bij harde wind geen containers op Waddenzee'

Als het aan de Waddenvereniging ligt, mogen containerschepen niet meer rond de Waddeneilanden varen bij wind boven windkracht vijf.

Directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging gaat de zaak aankaarten bij staatssecretaris Tineke Huizinga. Dat liet hij maandag weten.

Drie weken geleden verloor een containerschip in de buurt van Terschelling negen containers. Volgens de Waddenvereniging kunnen dat soort incidenten tot gevaarlijke situaties leiden. "Zodra het herfst wordt, gaat het meteen weer mis en dat kan zo niet voortduren'', meent Van Kersen.

Volgens hem is een vaarverbod bij harde wind de beste oplossing. "Een andere mogelijkheid is een betere bevestiging van de containers, maar dan kom je in langzame internationale regelgeving terecht. De maatregel die we nu hebben voorgesteld is er een die de staatssecretaris echt kan invoeren.''

De Waddenvereniging hoopt dat Huizinga in maart 2010 tijdens een internationale waddenconferentie de kwestie aan de orde stelt. "Het beste is dat de landen gezamenlijke afspraken maken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.