Home

Achtergrond 253 x bekeken

België produceert meer consumptieaardappelen

België produceert dit jaar 1,8 miljoen ton Bintje-consumptieaardappelen.

Dat is bijna 8 procent meer dan vorig jaar. De productie van andere rassen groeit met 30 procent naar 1,0 miljoen ton. Uit de oogstverwachting van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie blijkt dat België dit jaar totaal 3,3 miljoen ton consumptieaardappelen produceert, inclusief vroege aardappelen. Dat is 13,6 procent meer dan vorig jaar. Daardoor staan de aardappelprijzen momenteel onder druk.

Areaal

De Belgische telers hebben hun aardappelareaal uitgebreid omdat ze vanaf dit jaar de toeslagrechten ook kunnen innen op andere gewassen. De akkerbouwers hebben bijna 17.000 hectare minder graan geteeld. Het areaal consumptieaardappelen, inclusief vroege, is met bijna 10.000 hectare gegroeid naar 71.414 hectare.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben de Nederlandse akkerbouwers dit jaar 70.519 hectare consumptieaardappelen geteeld. Voor zover bekend is het voor het eerst in de geschiedenis dat de Belgische akkerbouwers meer consumptieaardappelen telen dan de Nederlandse.

Droogte

De Belgische overheid gaat uit van een gemiddelde opbrengst van 46,5 ton Bintjes per hectare. De ander rassen komen op 48,1 ton. Proefrooiingen van het proefcentrum PCA komen op lagere opbrengsten door de droogte van 46 ton Bintjes en 46 tot 47 ton Asterix en Fontane per hectare.

Volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw komt de Belgische oogstprognose onverwacht vroeg. "Normaal worden de oogstcijfers pas ver na de oogstperiode bekend gemaakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.