Home

Achtergrond 246 x bekeken 2 reacties

'Bank vraagt vaker slechte grond te verkopen'

Boeren die grond willen kopen moeten vaker eerst grond verkopen, alvorens ze een financiering krijgen van de bank.

Dit zegt Henk Tijink. Makelaar in Twente en Drenthe en voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed van brancheorganisatie VBO Makelaar.

Tijink: "De bank wil niet zomaar meer financieren. Ze vraagt steeds vaker aan boeren een minder gunstig gelegen perceel te verkopen." Met dat geld en vaak een financiering, kan de boer een beter, groter en gunstiger gelegen perceel kopen. Hierdoor blijft er beweging op de grondmarkt, aldus de makelaar.

Uit cijfers van het kadaster, bewerkt door Boerderij, blijkt dat er fors minder grondtransacties waren. In de afgelopen zes maanden ligt het verhandelde areaal landbouwgrond en het aantal transacties bijna 50 procent lager dan in dezelfde periode daarvoor.

In de periode van april tot en met september dit jaar kreeg 6.483 hectare landbouwgrond een nieuwe eigenaar, volgens de geselecteerde cijfers. In de periode oktober 2008 tot en met maart 2009 ging het nog om 11.619 hectare. Het aantal transacties daalde van ruim 2.200 naar ruim 1.200. Volgens makelaars is er niet veel aanbod en weinig vraag naar grond. Kopers én verkopers wachten op betere tijden. De grondprijs is stabiel.

Klik hier voor voor actuele grondprijzen in uw regio

Klik hier om te zien wat uw buurman betaalde voor de grond

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  belegger

  Ik investeer liever in grond dan in lucht. Kijk maar naar de DSB bank.

 • no-profile-image

  domme albert

  Brabantse belegger:
  Niets zo mooi dan luchthandel!
  Voor investeren in grond is het veel te vroeg!!

Of registreer je om te kunnen reageren.