Home

Achtergrond 164 x bekeken

Balkenende verwacht volgende week AOW-besluit

Premier Jan Peter Balkenende verwacht volgende week vrijdag een kabinetsbesluit over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Volgens hem is het zaak snel helderheid te verschaffen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Dat zei Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet heeft dit voorjaar al besloten dat de pensioenleeftijd omhoog moet om gevolgen van de vergrijzing op te vangen en om na de economische crisis de overheidsfinanciën op orde te brengen. Werkgevers en vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) kregen van het kabinet tot 1 oktober de tijd om een alternatief te bedenken.

Maar het overleg tussen sociale partners in de SER mislukte vorige week en nu wil het kabinet snel beslissen hoe de AOW-leeftijd omhoog moet. Verder moet besloten worden hoe om te gaan met mensen met zware beroepen. Daarbij wordt ook bekeken in hoeverre mensen een keuzemogelijkheid geboden kan worden om toch op hun 65e verjaardag te stoppen met werken.

Keuzevrijheid is vooral de wens van de vakbeweging. Volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP moeten mensen zelf kunnen kiezen of zij met 65, 70 of ergens daartussenin met AOW gaan. Dan moet de uitkering wel op peil blijven voor mensen die op hun 65e stoppen met werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.