Home

Achtergrond 271 x bekeken

BAI: aardappelen voor 30 procent gerooid

De aardappelen waren begin deze week voor 30 procent gerooid.

Ten noorden van de grote rivieren is de hoofdoogst veel verder gevorderd dan in het zuidwesten van Nederland, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. De droogte vertraagt de oogst, stelt BAI. "In oktober neemt het oogstrisico toe."

Uit de laatste proefrooiingen blijkt dat de nagroei van de aardappelgewassen de laatste weken uiterst beperkt is geweest, stelt BAI. "De gemiddelde opbrengt per hectare van vorig seizoen wordt dan ook niet gehaald. De uiteindelijke hectareopbrengst van 2009 zal als gemiddeld de boeken ingaan. De kwaliteitsproblemen zullen verder in het seizoen een bepalende factor zijn. Door het toenemende aanbod afland staat de dagmarkt onder druk."

Vooral in Zeeland zitten nog heel veel aardappelen in de grond, meldt de ZLTO op haar website. "Dat komt door de droogte en het gebrek aan zoet water voor beregening. In Zeeland is gedurende het groeiseizoen een neerslagtekort opgebouwd van 300 millimeter. Door de droogte is de kans op beschadiging van de aardappelen bij het rooien groot."

Telers kunnen wachten op regen of gaan beregenen, stelt ZLTO-bestuurder Johan Sanderse. "Maar in delen van Noord- en Zuid-Beveland, bijna geheel Walcheren en een deel van Zeeuws Vlaanderen kunnen akkerbouwers niet beschikken over voldoende zoet water. Op Walcheren kan zelfs ruim driekwart van de aardappeltelers niet beregenen."

Beregenen met brak of zout water is niet aan te raden, zegt Sanderse. "Dat kan grote gevolgen hebben voor de bodemstructuur volgend jaar. Beregenen met licht brak water zou nog kunnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.