Home

Achtergrond 216 x bekeken

Agrifirm betaalt €112,80 per ton tarwe in korte bewaarpool

De korte bewaarpool van coöperatie Agrifirm heeft €112,80 per ton tarwe opgeleverd. Inclusief bewaarvergoeding en ledenvoordeel kan de prijs oplopen naar €117,05.

In de korte bewaarpool wordt de tarwe af boerderij verhandeld van 1 juli tot 15 oktober. Telers die in de laatste weken van de poolperiode hebben afgeleverd krijgen een bewaartoeslag van 2 euro per ton. De leden van de coöperatie krijgen als ledenvoordeel een extra toeslag van €2,25 per ton.

Bij de start van de poolperiode, vlak voor de oogst, lag de tarweprijs op bijna 125 euro per ton, meldt de coöperatie. “Vanaf de oogstperiode is er sprake van een sterke daling tot ongekend lage graanprijzen van bijna 100 euro per ton voor tarwe af boerenerf. Op dit moment is er sprake van een licht herstel van de markt tot ongeveer het niveau van de eindprijs van de korte bewaarpool.”

Volgens de coöperatie kent de graanmarkt een overaanbod. “Dat wordt veroorzaakt door de grote oogstvolumes en een iets afnemend verbruik in de veehouderijsector. Er is sprake van terughoudendheid bij de kopers van granen. Dit alles heeft de prijzen ver naar beneden gedrukt tot een prijsniveau waarmee, ondanks gemiddeld goede opbrengsten, een rendabele graanteelt niet mogelijk is.”

Vorig jaar bracht de korte bewaarpool gemiddeld €168,80 per ton tarwe op. Toen kon Agrifirm profiteren van de hoge tarweprijs als gevolg van krapte op de markt. In juli vorig jaar lag de tarweprijs op bijna 200 euro per ton. Eind oktober was dat gedaald naar 125 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.