Home

Achtergrond 371 x bekeken

Aanslag in Pakistan tijdens bezoek Clinton

Pakistan is vandaag getroffen door de zwaarste aanslag in twee jaar tijd.

In de noordwestelijke stad Peshawar zouden zeker honderd mensen om het leven zijn gekomen door een bomexplosie op een markt. De terreurdaad viel samen met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan het Zuid-Aziatische land.

CNN maakte melding van honderd doden, nadat eerder was uitgegaan van zeker 92 doden. De Amerikaanse nieuwszender baseerde zich op een melding van het belangrijkste ziekenhuis in de stad. Er zijn volgens de autoriteiten meer dan tweehonderd gewonden gevallen, van wie velen er ernstig aan toe zijn.

De drukbezochte Meena Bazaar veranderde in één klap in een slagveld toen een bij de markt geparkeerde auto met circa 100 kilo springstof ontplofte, aldus de politie. Gebouwen rond de markt, waaronder een moskee en auto's werden verwoest of zwaar beschadigd. In het gebied hing veel rook en ambulances hadden grote moeite om de plek te bereiken.

"Het leek wel een aardbeving. Alle spullen in mijn winkel vielen bovenop me. Er was zo veel rook. Toen ik werd bedolven onder de spullen, raakte ik bewusteloos'', aldus de eigenaar van een kledingzaak vanuit zijn ziekenhuisbed in Peshawar.

Op en bij de Meena Bazaar bevinden zich veel dameskledingwinkeltjes en allerlei kraampjes met sieraden, kleding en speelgoed. Veel slachtoffers zijn dan ook vrouwen die inkopen deden en kinderen.

Extremisten

Minister Clinton sprak van een "laffe'' terreurdaad. De Verenigde Staten staan pal naast Pakistan in de strijd tegen "meedogenloze extremistische groeperingen'', zei ze tijdens een persconferentie in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. "Pakistan bevindt zich midden in een voortdurende strijd tegen volhardende en niets ontziende extremistische bewegingen die onschuldige mensen vermoorden en gemeenschappen terroriseren'', aldus de Amerikaanse bewindsvrouw. Ze is drie dagen in Pakistan is voor besprekingen met een van Amerika's belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen terrorisme.

De aanslag in Peshawar, een stad met circa 2,5 miljoen inwoners, is nog niet opgeëist maar is vermoedelijk het werk van moslimextremisten die banden met de Taliban en al-Qaeda onderhouden. Ze willen mogelijk wraak nemen voor het offensief dat het Pakistaanse leger tegen hen voert in Zuid-Waziristan.

De Taliban hebben gedreigd met aanslagen in heel Pakistan als het leger het offensief niet staakt. Er zijn 30.000 militairen ingezet in het aan Afghanistan grenzende Zuid-Waziristan.

Tijdens het offensief heeft het leger woensdag naar eigen zeggen 25 militanten gedood. Dat gebeurde tijdens een actie van militairen bij de plaats Kanigurram, een bolwerk van extremisten nabij de grens met Afghanistan.

De aantallen zijn niet te controleren, omdat journalisten en hulpverleners niet worden toegelaten tot Zuid-Waziristan. Volgens het leger zijn sinds het begin van het offensief bijna twee weken geleden 264 militanten omgekomen en circa dertig militairen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.