Home

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

100.000 voertuigen in Noorden in 2015 op biobrandstof

In het Noorden van Nederland moeten in 2015 honderdduizend voertuigen op biobrandstof rijden.

Die doelstelling hebben de provincies Friesland, Groningen en Drenthe zich zelf gesteld. Dat is ongeveer 10 procent van het aantal voertuigen dat in de provincies rondrijdt.

Om daar aan te voldoen, is ongeveer 100 miljoen liter biodiesel nodig of 100 miljoen kuub gas. De capaciteit is er, Sunoil in Emmen kan al 80 miljoen liter biodiesel per jaar produceren.

Het probleem zit volgens de provincies vooral in de teelt van biomassa. De voorkeur gaat uit naar ethanol als brandstof. Eén hectare suikerbieten levert 4.000 liter ethanol op. In totaal is er dus 25.000 hectare nodig. In Nederland werd dit jaar 70.000 hectare suikerbieten geteeld.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Als de noordelijke provincies 10.000 ha grond kopen in centraal Brasil van max
    € 3000/ha, en ze planten er suikerriet op, houden ze ethanol over. Ethanol af fabriek kost max € 0,25/L. Moet je in de eerste plaats kijken hoeveel mensen je dan van een inkomen voorziet, en in de tweede plaats ben je vele malen minder land nodig, wat aan de voedsel productie wordt onttrokken. 't Wordt gewoon hoog tijd dat men alle importheffingen en exportsubsidies overboord gooit. Europa gaat vele malen schoner en goedkoper rijden, de voedsel productie wordt niet aangetast, en veel mensen krijgen werk zodat ze ook niet beginnen te denken om hun geluk maar is in de westerse wereld te proberen

Of registreer je om te kunnen reageren.