Home

Achtergrond 334 x bekeken 1 reactie

Zuivelsector in Oekraïne en Rusland nog erg zwak

De zuivelsector in Rusland en ook Oekraïne is naar Europese standaarden nog zwak georganiseerd. Productstromen lopen makkelijk door elkaar en de hygiëne kan beter.

Dit constateren twee controlemissies van de Europese Commissie. De Oekraïne maakt wel een flinke inhaalslag in de zuivelindustrie. Ook neemt het aantal kleine melkveehouder snel af, maar toch is er nog een aantal verwerkende bedrijven waar de hygiëne en het toezicht op de voedselveiligheid beter moeten.

Ook is meer in het algemeen het celgetal van de melk in Oekraïne veel te hoog. Slechts 10 procent van alle melk voldoet aan de Europese normem. Wel positief is dat in Oekraïne een verbod van kracht is op het gebruik van in de EU verboden diergeneesmiddelen, zoals chlooramphenicol, furazolidon en nitrofurane. In Rusland geldt een degelijk verbod niet.

Wel geldt daar dat melk van met genoemde middelen behandelde koeien niet in het verkeer mag belanden. Het risico dat zulks toch gebeurt is echter niet te in te schatten. In Rusland is deze situatie sowieso nog vrij moeilijk.

Een groot aantal bedrijven voldoet niet aan de Europese normen, een andere groep wel. Dan nog is het beeld niet helder. Ook in bedrijven die wel aan de norm voldoen, kunnen stromen niet- en wel-EU-waardig product door elkaar lopen.

Nog een complicatie is dat in het land veel veebedrijven last hebben van runder-tbc en brucellose. Het toezicht op de beheersing van deze dierziekten is zwak en het risico van besmetting via zuivel is niet verwaarloosbaar.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert

  Klaas van de Horst. Je kunt beter schrijven in het gros van de oude sovjet landen.
  Hier gooien ze kousticum een heel zwaar vergift er in om de bacterie groei te stoppen in de melk. en kalk voor de ph gunstiger te krijgen en wie weet wat nog meer.die melk keuren ze af nou ja voor verse melk dan maar gaat in andere melk producten gewoon verder. straf de boer ja maar dan gaat ie meteen naar andere fabriek heen. want hier is een gruwelijk tekort aan melk.en de rot melk fabrieken kunnen niet met elkaar een eigen gebeid afspreken zo dat alleen die daar melk ophaalt en zodoende zou een boer wel te straffen zijn om dat die dan niet ergens anders heen kon. dat zou een goede oplossing zijn.Heb een melkfabriek gevraagd of ie niet kon zorgen dat ie ook op de melamine kon controleren. directeur vroeg me meteen van zeg me waar ik de apparatuur kan kopen.Kiem getal. de Europese apparatuur slaat hier op tilt. zit zoveel in dat de teller niet genoeg cijfers heeft. echt gebeurd hier
  Hier ben ik gerust in dat je over 10 jaar nog geen melk kan kopen van een kwaliteit als 50 jaar gelden in NL.
  Groeten
  Bert
  Kazakhstan

Of registreer je om te kunnen reageren.