Home

Achtergrond 393 x bekeken

Zaadfirma’s verwachten groei areaal broccoli

Het areaal broccoli zal het komende jaar licht groeien. Het areaal bloemkool blijft stabiel of krimpt iets.

Dat is de verwachting van enkele zaadfirma’s. "Ik verwacht 60 tot 70 hectare areaalgroei voor broccoli," voorspelt Joop Hof van Syngenta Seeds.

Zaadhuis Seminis durft nog geen concrete areaalcijfers geven, "Maar ik verwacht wel een lichte groei," vertelt Lennert van Arenthals van het bedrijf. Het areaal ligt momenteel op 2.200 hectare.

Beide zaadfirma’s concluderen dat er nog genoeg marktruimte voor broccoli is. "Hoewel we zo’n grote areaalgroei als in de laatste vijf jaar niet meer zullen zien, kan het areaal nog steeds toenemen", verwacht Hof. "Er is voldoende groeipotentieel", vult Van Arenthals aan.

Na het goede broccolijaar 2007 leken de bomen tot in de hemel te groeien, maar afgelopen seizoen waren prijzen matig. "Prijzen lagen rond de 65 cent per kilo, terwijl die in 2007 boven de 70 cent lagen," verklaart Hof. "Daarbij is de kostprijs de laatste vijf jaar van 50 naar 65 cent gestegen." Telers konden die in 2008 echter niet verdisconteren.

Hof vermoedt dat het matige jaar nog niet echt van invloed is op het areaak voor 2009. "Meestal treedt dat effect pas vertraagd op." Dat neemt volgens hem niet weg dat het voor telers moeilijker wordt om land te huren. "Grondprijzen zijn hoog en er is toch minder investeringsruimte a een matig jaar."

Het areaal bloemkool ligt al jaren op circa 2.500 hectare, exclusief winterbloemkool van 300 hectare. Zaadhuizen verwachten een stabiel areaal en mogelijk lichte krimp. "Ik krijg signalen dat er dit jaar oude telers stoppen en dat jonge bedrijven uit willen breiden. Maar in combinatie met de matige prijzen sluit ik een lichte krimp niet uit," stelt Perry Kuilboer van Seminis.

Ook Hof van Syngenta verwachtte een krimp. "Maar het zal ervan afhangen wat de vorst met de winterbloemkool doet. Als blijkt dat die oogst goeddeels verloren gaat, kan het zijn dat telers dat compenseren door meer herfsteelt aan te planten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.