Home

Achtergrond 170 x bekeken

Woensdag mag de boom eruit en de stal naar zolder

De drie koningen mogen morgen eindelijk de kerststal in.

De dag erna mag de kerststal indien gewenst terug naar de zolder en de kerstboom eruit. Met Driekoningen, op 6 januari, eindigt de kersttijd die op 21 december begon. Veel mensen denken dat Driekoningen de dag is dat de kerstboom weg kan, dat is een misvatting, stelt Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

"De boom of de stal moet minimaal tot en met Driekoningen blijven staan'', legt zij uit. Wie de boom of stal eerder weg doet, krijgt een slecht jaar, zo luidt de volkswijsheid. "Op de dag zelf mogen de koningen zelfs pas de stal in, de dagen ervoor mogen ze steeds dichterbij komen.'' Ook moeten in de nacht van 5 op 6 januari de ramen open: om het geluk binnen te laten.

Driekoningen is van oudsher een bedelfeest. "Mensen gingen langs de deuren om liederen te zingen en kregen dan eten, drinken, hout en turf terug.'' Mensen verkleden zich ook wel als de drie koningen, een goed geïntegreerd gezelschap. Caspar was een Aziaat, Balthasar een zwarte man en Melchior tenslotte een blanke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.