Home

Achtergrond 324 x bekeken 16 reacties

Wakker Dier uitgenodigd voor welzijnsmonitor

Wakker Dier kan deelnemen aan de welzijnsmonitor voor vleeskalveren.

De kalversector heeft de organisatie deze week tijdens een gesprek hiertoe uitgenodigd. Voorwaarde is wel dat Wakker Dier geen verdere campagne tegen de sector voert. Dat meldt Sjoerd Dijkstra. Hij is namens het Productschap Vee en Vlees (PVV) bij het gesprek aanwezig geweest.

"We hebben Wakker Dier uitgenodigd om mee te denken en zij bekijken nu of ze daar op in willen gaan." Namens Wakker Dier laat Sjoerd van de Wouw weten hier inderdaad over na te zullen denken. Hoewel hij wel mee wil denken, verwacht hij echter niet dat Wakker Dier de campagne zal afbreken. "Bloedarmoede is maar een van de vele welzijnsproblemen in de sector. De andere komen niet voldoende aan bod in de monitor."

Bovendien is lopend onderzoek volgens Van de Wouw geen reden om te wachten met verdere actie. "Er is al veel informatie bekend, het zoeken naar verdere informatie is geen excuus om af te wachten. Daar is de situatie te urgent voor. Ik verwacht dat we de campagne wel weer hervatten."

Naar aanleiding van de campagne van Wakker Dier tegen blank kalfsvlees nodigde de sector de organisatie uit voor een gesprek. De kalversector werd verder vertegenwoordigd door LTO, slachterijorganisatie COV en supermarktorganisatie CBL. Het gesprek verliep volgens Dijkstra in goede harmonie. "Het is natuurlijk een utopie om te verwachten dat we het na één gesprek helemaal eens zijn. We hebben de posities nog eens toegelicht, wat argumenten op tafel gelegd en nu gaan beide partijen de balans opmaken."

Dijkstra verwacht dat er nog wel een vervolg op het gesprek komt. "Het is belangrijk dat we met elkaar om tafel zitten; we hebben immers beiden een probleem met elkaars werkwijze." Ook Van de Wouw vindt het een goede zaak dat de partijen elkaar spreken. "We hebben tijdens het gesprek niets nieuws gehoord, maar we verwachten dat onze campagne grote gevolgen zal hebben. Dan is het goed om er over te praten."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Patrick je zit mis. Natuurlijk is het meten van groei gekoppeld aan wel of niet ziek zijn. De consultatiebureau's voor baby's doen niet anders. De ontwikkeling van gewicht en lengte meten voor de gezondheidsstatus. Is er een afwijking, dan de voeding aanpassen en anders naar de dokter voor onderzoek en evt. behandeling.
  Ik twijfelde ook niet aan je zelfredzaamheid, maar ben geen voorstander van ordinaire scheldpartijen die niets toevoegen, vandaar.

 • no-profile-image

  (nl

  kijk eerst maar eens rond bij de boer zelf, en ga het gesprek aan. 90% van de boeren doet het goed, en wil het goed doen. Opruien is gemakkelijk, en vaak een mening. Als in de krant een artikel staat dat, wakker dier, een criminele organisatie is, dan vinden ze dat ook niet leuk !

 • no-profile-image

  Patrick

  De bloedwaarde is een belangrijk punt. Om nu niet groeien aan niet ziek zijn te koppelen is zeker geen meetwaarde.
  Een wit kalf heeft een lagere hb gehalte als een normaal kalf en het is niet toevoelig omdat er echt op gestuurd wordt. Dat er een wet is die vast gelegd heeft dat er een minimum is een feit. De sector respecteerd in haar eigen zienswijze die wet, maar zelf zie ik het als misbruiken van een wet en men gebruikt het als referentie en gaat er net boven zitten. Zo benader je geen product van een levend wezen als een dier niet. Het doel is vlees dus kan ook van een normaal kalf met genoeg ijzer. Echt het systeem vind ik echt niet kunnen, de sector zal dat moeten laten vallen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Patrick,

  Geen behoefte aan, aangezien, jou geloof zo diep zit.
  Jij doet het zelde, waar jij met je vingertje naar ons toe op wijst.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Kalverhouder,

  Je kan tegen zulke lui bezig blijven gaan, maar ze hebben het op hun "harde schijf" staan en valt niet mee te praten/discuseren.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Beste Patrick, dat is nu juist het punt waar het om draait: is er sprake van bloedarmoede of niet. Wakker Dier zegt ja, de sector zegt nee en beiden zeggen dat ze het wetenschappelijk onderbouwd hebben. Persoonlijk denk ik nee, niet omdat ik toevallig kalverhouder ben, maar op grond van wat ik in de stal zie. Wij als kalverhouders gaan voor quality veal, zoals Van Drie dat zo mooi zegt. Wij gaan voor kwaliteit. En hoe kan vlees van een kalf met bloedarmoede kwaliteit zijn? In onze stal staan dieren die gezond zijn. In onze rosestallen en in onze stallen waar kalveren gehouden worden voor het blanke vlees. Beide dieren zijn gezond, anders zouden ze niet groeien. Zeg nu zelf, bloedarmoede is vergelijkbaar met ziek zijn, en iemand die ziek is groeit niet. Hoe kan het dan dat een kalf dat (volgens Wakker Dier) bloedarmoede heeft, groeit. Geef daar dan eens een antwoord op. De kalveren hebben een laag hb, ok dat is waar, maar niet TE laag. De dieren worden daarop gecontroleerd, er wordt bloed bij hen geprikt om het hb vast te stellen, en ook met het blote oog kun je een dier met bloedarmoede er vaak wel uithalen, inderdaad, dat dier groeit dan niet. Maar wat gebeurt er dan met dit dier? Het krijgt extra ijzer toegediend zodat het zich weer beter voelt. De sector wil niet in de eerste plaats vasthouden aan systemen, maar de sector heeft een goed, weloverwogen systeem uitgedacht, heeft daar jaren over gedaan en werkt daar nog steeds aan om het te verbeteren, en laat dat niet zomaar onderuit schoffelen door een organisatie die even zegt dat blanke kalveren ziek zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou ja het statement iets groeit en is gezond kun je gewoon simpel weg niet algemeen stellen.
  Een kind heeft een zeldzame ziekt, maar groeit toch. Behandeling is gericht dan op de ziekte terwijl het wel doorgroeit.
  Je kunt een kalf ook de hele dag vastbinden, en op zijn kopzetten, terwijl het misschien toch groeit en zeggen het groeit, dus het is gezond.
  Als de lotto zo simpel was had ik hem al gewonnen, want dat is een combinatie van getallen en factoren.
  @Jeroen, je gebruikt inderdaad erg moeilijke zinnen, dus kan er niet opreageren , misschien als ik uitgereist ben kun je de vraag nog een keer stellen op een ander manier.

 • no-profile-image

  Patrick

  Praten is zeker goed, welzijns monitor is op zich een mooi woord.
  Ik ben benieuwd of de sector zijn excuses heeft aangeboden dat ze een ziekelijk systeem van bloedarmoede ooit zijn begonnen.
  Sector zal moeten stoppen, als dat niet ten sprake gekomen is gewoon doorgaan met informeren van burgers dmv spotjes en dan kijken ik wel hoe veel draagvlak het systeem had.
  Je kunt niet doorgaan met dingen die al vanaf het begin een slechte fundering heeft. Dat huis moet je afbreken, en op een andere manier weer opbouwen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @kalverhouder, persoonlijk ben ik nog steeds geen voorstaander van het witte kalfsysteem. Begripvol ben ik alleen omdat ik zie dat het een huidig systeem geworden is in de sector waar de boer zich vasthoud aan haar bestaansrecht van dat systeem.
  De sector houd zich vast aan systemen.
  De sector gedraagt zich als een energiemaatschappij die zegt dat als mensen 14 dagen op vakantie gaan, ze het licht moeten laten branden thuis omdat dat uiteindelijk om welke reden dan ook goedkoper zou zijn.
  De vraag is of de sector een gesprek wil aangaan zonder voorwaarden, dat denk ik dus niet. Nu ze in de problemen komen gaan ze een gesprek onder voorwaarden aan, zeg nu zelf is er sprake van bloedarmoede of niet.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Beste Patrick, als ik het hier een beetje volg, zijn er al heel wat discussies met je aangegaan. Je bent dan begripvol, staat open voor uitleg. Maar zo te zien doe je er helemaal niets mee. Het wordt zo te zien niet opgeslagen op de harde schijf. Je begint hier weer met modder te gooien over een ziekelijk systeem van bloedarmoede. Volgens mij is je dat al enkele keren uitgelegd hoe dat zit. Je doet hier net of die welzijnsmonitor voor deze problemen is opgezet. Maar deze monitor draait al een tijdje, met onder andere de dierenbescherming aan tafel.
  Als je je goed had laten informeren had je dit geweten. Maar wat doe je? Je laat je weer inpakken door halve waarheden (=hele leugens). Ga je nu eerst eens verdiepen in de sector voordat je hier vooroordelen gaat roepen. En ik vind het een goede zaak als Wakker Dier aansluit aan deze tafel. Juist geluiden uit de andere hoek, met andere belangen houdt de sector scherp. Maar dan ook alleen op deze manier, en niet door met radio en tvspotjes een sector af te gaan kraken. Dat is een teken van zwakte. Ga een eerlijke discussie aan.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als het witte kalfvlees systeem nooit had bestaan, zou de sector er dan nu vandaag aan beginnen als nieuw product? Men zal dan een product in de markt moeten zetten en reclame maken en draagvlak vinden voor een product.
  Ten eerst denk ik dat de sector dit niet als nieuw systeem zou hebben opgezet, en ten tweede, het zou nooit gelukt zijn, ivm internet en andere beschikbare gegevens. Ik vind het systeem van bloedarmoede gewoon niet kunnen en dat is de kern. Een consument eet veel dingen maar weet echt niet hoe het geproduceerd is.
  Wat de sector wil is ten eertse het systeem in stand houden en als tweede geen kritiek dmv kritische geluiden op radio, krant of televisie.
  Zorg dan als sector dat je bij elke consument een folder in de bus doet met het verschil tussen wit en rose kalfsvlees en de bloedwaarden en eventueel productie proces.
  @melkveehouder, een mooie gebaar, maar ik kan me prima redden op forums ongeacht wat er geschreven wordt, iedereen zal toch zijn eigen meningen moeten vormen en weergeven, met of zonder emotie of escalatie, binnen of buiten de agd regels, zelf heb ik op zich daar geen moeite mee.

 • no-profile-image

  consument

  Als we nu eens allemaal beginnen om in een restaurant naar rose kalfsvlees te vragen (want daar wordt het meeste kalfsvlees gegeten). Als ze dat niet hebben (9 van de 10 keer kijken ze je met glazige ogen aan), beveel ik je graag de wienerschnitzel aan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste boer (en anderen). Voordat deze topic weer escaleert wil ik je/jullie vriendelijk vragen met Patrick netjes te discussieren.
  Hoewel er ook mensen zijn die onbeschoft en onbehouwen richting de sector reageren kan dit naar mijn mening van Patrick niet gezegd worden. Dat hij scherp zijn mening neerzet, daar is niets mis mee.
  Hoewel ook ik het niet altijd met Patrick eens ben, vind ik zijn inbreng van groot belang omdat dit gestoeld is op onderbouwde argumenten, bekeken vanuit een andere invalshoek. Anderzijds kan Patrick (en anderen) wellicht ook begrip krijgen voor de standpunten en (vaak gedwongen) handelswijze van sectoren.
  Alles draait om begrip en draagvlak als we sectoren willen behouden, en de basis wordt gelegd met een fatsoenlijke discussie, en niet met schelden of schofferen.

 • no-profile-image

  boer

  ik heb gister nog een lekker stukje kalfsvlees gehad, met pepersaus. bij buffalo bil in h'bergen
  mmmmm smullen!!!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Patrick,

  Welk deel snap je nu niet?
  Iets wat ziek is, groeit niet.
  Welke deel in deze zin is te moeilijk voor jou?
  Echt waar.... zo kan je heel veel systemen neer halen, vooral richting het biologische!
  Daar mag je een dier niet direct behandelen met een antibiotikum. Dus eerst lijden voor helpen! Dat mag dus van jou wel!

 • no-profile-image

  A

  Bestaat de hele sector niet omdat er nogsteeds genoeg vraag is vanuit de consument?

  Zolang er vraag is zijn er ondernemers die hier op in spelen, dit geldt voor alle sectoren.

  Het is wel heel makkelijk om te zeggen dat de kalverhouders het systeem in stand houden, maar ik denk dat de consument hier de grote schuldige van is.
  Als de consument er genoeg voor over zou hebben lagen volgend jaar nog alle kalveren in een dik pak stro.

  Helaas lijk het mij vaak zo dat de consument zich mee laat slepen door een paar grote schreeuwers die menen dat er van alles aan het systeem mankeert, waarna ze vervolgens wel weer het goedkooptste stukje vlees pakken of juist het vlees wat ze willen zonder erbij na te denken hoe deze dieren gehouden worden.

  Of de dieren nu bloed armoede hebben of niet, de afnemers willen nogsteeds blank vlees, de sector voldoet aan deze vraag, wordt die vraag anders of valt hij weg dan zijn de ondernemers wel zo flexiebel om hierop in te spelen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.