Home

Achtergrond 156 x bekeken

Vorig jaar ruim 186.000 nieuwe banen

De werkgelegenheid in Nederland is vorig jaar met 186.660 banen (2,4 procent) toegenomen.

Flevoland en Groningen kenden de grootste groei. De toename lag in Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel wat lager, maar nog altijd boven het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van LISA, het landelijke databestand met gegevens over alle plaatsen in Nederland waar betaalde arbeid wordt verricht. Net als in 2007 is het aantal banen in 2008 aanzienlijk gegroeid. In de jaren 2003, 2004 en 2005 was sprake van een daling en in 2006 van een lichte groei. In 2008 hadden bijna acht miljoen mensen in Nederland een betaalde baan.

De trend dat het aantal plaatsen waar mensen werken, sterker groeit dan het aantal banen, hield in 2008 aan. Het aantal vestigingen van bedrijven en instellingen nam met 4,8 procent toe tot meer dan een miljoen.

In de afgelopen jaren nam het aantal werkzame vrouwen sneller toe dan het aantal werkzame mannen. Dat was ook in 2008 het geval. Het aantal vrouwen met een betaalde baan steeg met 2,6 procent. Bij de mannen was de groei 2,2 procent. Van alle arbeidsplaatsen was 86 procent een baan van twaalf uur en meer. Dat aantal 'grote' banen groeide in 2008 met 2,5 procent (167.740 banen).

Van de twaalf sectoren waarin LISA de arbeidsmarkt verdeelt, had vorig jaar alleen de landbouw met een krimp van het aantal arbeidsplaatsen te maken. De grootste groei was er in de zakelijke dienstverlening. Daar kwamen er ruim 59.000 banen bij, een toename van 5,1 procent. Ook de bouwnijverheid en de zorg bloeiden vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.