Home

Achtergrond 226 x bekeken

Vijftig aanmeldingen bij VTA voor vrij pootgoed

Ongeveer vijftig aardappeltelers hebben zich aangemeld bij de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) voor licentiepootgoed.

De VTA onderhandelt nog met de pootgoedhandelshuizen over de prijs voor het pootgoed. De leden kunnen dit jaar voor het eerst pootaardappelen bestellen bij de VTA zonder dat ze vast zitten aan een terugleverplicht naar de aardappelverwerkende industrie.

De terugleverplicht houdt in dat aardappeltelers alleen kunnen beschikken over pootgoed van beschermde rassen als ze de aardappelen die ze oogsten leveren aan de industrie die het pootgoed heeft geleverd. De vereniging telt zo’n 900 leden die aardappelen telen.

Uit een enquête die de VTA begin vorig jaar heeft gehouden is gebleken dat veel leden moeite hebben met de terugleverplicht. Daarom valt het aantal aanmeldingen wat tegen, vindt Meeuw de Bruyne, voorzitter van de handelscommissie van de VTA. "Telers moeten voor minimaal drie jaar pootgoed bestellen. Vermoedelijk is de lengte van deze termijn voor veel telers een struikelblok. De VTA onderhandelt nog met de handelshuizen over verkorting van deze termijn."

De Bruyne kan nog niet zeggen hoeveel pootgoed dit voorjaar via de VTA wordt uitgeleverd. "We onderhandelen nog met de handelshuizen over de prijs. De telers krijgen binnen een paar weken een prijsvoorstel in huis. Pas daarna wordt de levering definitief. De telers die zich hebben aangemeld vragen voornamelijk naar de veelgebruikte licentierassen."

Of registreer je om te kunnen reageren.