Home

Achtergrond 211 x bekeken

'Vier bundelingsgesprekken glasgroente kansrijk'

In de glastuinbouw lopen momenteel vier initiatieven om tot afzetsamenwerking te komen (bundeling).

Dat stelde Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectieven P8 en K8 op de Tomatendag van LTO Groeiservice. Ook andere bronnen bevestigen dat.

Meerdere bronnen noemen dat tussen tomatenpartijen FresTeem en The Greenery wordt gesproken over afzetsamenwerking. Jasperse bevestigt dat. Greenerytelers stelden op de Tomatendag dat er intentie is tot samenwerking met FrEsteem. De telersverenigingen Versdirect.nl en Best Growers Benelux (BGB) zijn naar verluidt uit deze gesprekken gestapt. FrEseteem en The Greenery hebben samen het grootste deel van de markt in handen. Een woordvoerder van Versdirect.nl zegt het initiatief bij FrEsteem en The Greenery te laten, maar op termijn mogelijk aan te haken. OokBGB zegt de intentieverklaring niet te hebben getekend. "Er werd vooral over fijne trostomaten gesproken. We hebben dat niet in het assortiment."

Ook tussen komkommerafzetorganisaties in Limburg wordt gesproken over samenwerking. SunQuality, ZON en Komosa zijn dicht bij een officiële samenwerking op verkoopgebied. Verder praten telersverenigingen in de paprika met elkaar onder de P8-vlag.

Als vierde bundelingspoging wordt gesproken tussen handelspartijen The Greenery, Versdirect.nl en Haluco, stelt Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO. Deze gesprekken komen voort uit mislukte pogingen om een horizontale landelijke bundeling bij komkommers tot stand te brengen. Jasperse bevestigt ook deze gesprekken. De gesprekken zijn wel op initiatief van de telers tot stand gekomen, en worden begeleid door telers, blijkt uit een rondgang.

Of registreer je om te kunnen reageren.