Home

Achtergrond 187 x bekeken

Vertrouwen in regeringspartijen daalt

Het vertrouwen in de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie neemt af volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Alle drie leveren zetels in ten opzichte van vorige week. Dat wordt toegeschreven aan het optreden van minister Eimert van Middelkoop (Defensie), waardoor verwarring ontstond over de militaire missie in Afghanistan.

Het CDA zou 29 zetels halen in de Tweede Kamer als er nu verkiezingen waren. Dat zijn twee plekken minder dan in de peiling van vorige week, en twaalf minder dan de partij momenteel heeft.

De PvdA en ChristenUnie verliezen in de peiling elk een zetel ten opzichte van vorige week. De sociaaldemocraten komen nu uit op 27 plekken in de Kamer en dat zijn zes minder dan de partij nu heeft. De ChristenUnie komt uit op vijf ten opzichte van de zes zetels die kleinste regeringspartij in werkelijkheid bezet.

Tot de winnaars behoren de SP, VVD, PVV en Trots op Nederland. Deze partijen winnen allemaal een zetel in vergelijking met vorige week.

Het meeste vertrouwen lijken kiezers ook te hebben in de fractieleiders van de oppositie. Alexander Pechtold van D66 prijkt bovenaan met een score die de afgelopen vijf jaar alleen voormalig SP-leider Jan Marijnissen wist te halen. Tweede is Femke Halsema van GroenLinks en derde Mark Rutte van de VVD. Agnes Kant van de SP staat vierde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.