Home

Achtergrond 188 x bekeken 3 reacties

Verkeerde argumenten

De European Milk Board (EMB) ageeert met alle recht tegen de herinvoering van de exportsubsidies door de Europese Commissie. De argumenten die de organisatie aanvoert, raken echter kant noch wal.

Erger: de EMB probeert mee te liften op maatschappelijke golven die zij eerder bestreed. Nieuwe subsidies gaan in tegen het ingezette beleid en leiden alleen maar tot een verdere prijzenslag. Dat deze voortvloeien uit de quotumuitbreiding waartoe de Europese Unie heeft besloten, is echter een echt kulargument van de EMB. Alles wijst erop dat de Europese Unie en zeker de vijftien 'oude' lidstaten niet het quotum volmelken.

Nieuwe cijfers van LTO bevestigen dat weer. Daarnaast blijven EMB en de Nederlandse evenknie DDB maar doen alsof melkveehouders verplicht zijn meer te produceren. Niets is minder waar. Tussen mogen en moeten zit een wereld van verschil. Alleen neemt geen melkveehouder de verantwoording die nu wel zichtbaar is in de akkerbouw.

De EMB gaat in één moeite door naar dumping in arme landen. Dat geluid klonk niet toen studies aantoonden wat de gevolgen van gesubsidieerde export naar Jamaica waren. Jammer dus: verkeerde argumenten om een inderdaad verkeerd besluit aan te vechten.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.vd.T

  Jammer voor een dagblad dat zij zich lenen voor het ventileren van een eenzijdige mening. Sterk staaltje van : Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt........?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Jammer dat het AgD zich laat lenen om als verlengstuk van lto te willen wezen om zo de EMB weg te werken. Dat zodoende de melkveehouder maar aanleveren moet als slaaf van siem-jan, met rabo motto Ruim Alle Boeren Op.

 • no-profile-image

  Graats.

  Nee, het zijn geen verkeerde, maar begrijpelijke argumenten. Wanneer je organisaties buiten de landbouw (de grote massa) wilt laten begrijpen wat er mis is met het landbouwbeleid, moet je niet ingewikkeld gaan doen. Dat het agrarisch dagblad er dieper op in gaat is oké, maar trek dan wel de goede conclusies. Wanneer deze de EMB daar naar gevraagd zou hebben, hadden zij deze journalisten beslist uitgelegd dat de quotumuitbreiding waartoe de Europese Unie heeft besloten, op dit moment de omgekeerde wens van de EMB is. Juist de lidstaten welke hun quotum wel vol melken kunnen met een quotumkorting worden geremd in hun productie. Linksom of rechtsom, de quotumuitbreidingen hebben een negatieve invloed op de melkprijs, en zijn alleen al daardoor medeverantwoordelijk voor de herinvoering van de exportsubsidies en interventie. Verder is het daarbij natuurlijk ook verstandig om in een overvoerde markt, naast het beperken van de productie, oneerlijke invoer te weren. Dat is ook houdbaar binnen de WTO omdat er dan immers niet meer onbeperkt wordt geëxporteerd naar de wereldmarkt. Zelfs Rusland zou daar mee in kunnen stemmen. En de WTO wil juist Rusland graag binnenhalen. Dát is besturen, dus dát verwacht ik van een EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.