Home

Achtergrond 245 x bekeken

Van der Hoeven wacht voorstel Essent af

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wacht af hoe het overnameplan van de energiebedrijven RWE en Essent er precies uitziet, voordat ze een oordeel geeft.

De minister, die uiteindelijk goedkeuring moet verlenen, zegt in het voorstel goed te kijken of de publieke belangen in Nederland worden beschermd en of het bedrijf voldoende eigen vermogen heeft. Ze gaat ervan uit dat Essent en RWE hun transportnetten hebben afgesplitst voor de overname.

De minister stelt zich verder terughoudend op: "Ik ga niet over de verkoop. Dat zijn de aandeelhouders.'' Van der Hoeven wil onder meer te letten op kerncentrale Borssele, dat voor de helft eigendom is van Essent. De minister stelt zich verder terughoudend op: "Ik ga niet over de verkoop. Dat zijn de aandeelhouders.''

Eerder probeerden Essent en Nuon vergeefs tot een fusie te komen. "Maar als een van de twee niet wil, kan ik ze moeilijk dwingen om samen te gaan'', zei Van der Hoeven.

Ze wilde niet spreken van een 'uitverkoop' van Nederlandse energiebedrijven. "Ik weet nog niet hoe het plan eruit ziet. Waar komt het hoofdkantoor, hoe ziet de organisatie eruit? Ik heb het plan voor de overname alleen nog telefonisch van de heer Boersma van Essent gehoord. Ik wacht af waar ze mee komen.''

Van der Hoeven gaat ervan uit dat ook toezichthouder NMa haar oordeel zal geven of het fusiebedrijf een te groot marktaandeel krijgt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.