Home

Achtergrond 163 x bekeken

Vakbonden hopen op nieuwe Zalmnorm

Nederlandse vakbonden hopen dat oud-minister Gerrit Zalm als hoogste baas van ABN Amro/Fortis een nieuwe Zalmnorm introduceert: die van het sociale gezicht.

Dat zei bestuurder Ahmed Kansouh van vakbond CNV woensdag na overleg van verschillende bonden met Zalm. ”Op het ministerie van Financiën heeft Zalm zijn kennis en kunde laten zien. Nu moet hij tonen dat hij ook een sociaal gezicht heeft”, stelde Kansouh. Zalm treedt per 1 maart in dienst bij ABN Amro/Fortis. Onder zijn leiding zullen ABN Amro en de bankactiviteiten van Fortis worden samengevoegd, waarbij ook duizenden banen verdwijnen.

Tijdens het integratieproces zou Zalm zijn sociale gezicht kunnen tonen door ”rekening te houden met de belangen van werknemers”, stelde Kansouh. De bestuurder zei dat hij een ”goed gevoel” heeft over Zalm. ”Hij maakte een goede indruk en was erg open. Hij erkent en herkent onze rol als vakorganisaties.”

De typering ’Zalmnorm’ ontstond tijdens het ministerschap van Zalm op Financiën. De norm hield in dat hij financiële meevallers wilde gebruiken om de staatschuld te verlagen, in plaats van het geld uit te geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.