Home

Achtergrond 1420 x bekeken 8 reacties

'Uitstoot fijnstof pluimvee streng aanpakken'

De uitstoot van fijnstof door de pluimveehouderij moet streng worden aangepakt.

Dat zei Peter Bokelaar van het ministerie van Vrom vandaag tijdens de Actualiteitendag Agrarisch Recht in Lunteren. In Nederland wordt ongeveer 50 kiloton fijnstof uitgestoten. Bijna 25 procent daarvan komt voor rekening van de landbouw, waarvan de helft uit de pluimveehouderij afkomstig is. Een kwart wordt uitgestoten door de varkenshouderij, de rest komt voor rekening van de melkveehouderij en akker- en tuinbouw.

De pluimveehouderij is dus het grootste probleem binnen de landbouw als het gaat om de uitstoot van fijn stof, vindt Bokelaar. "Scharrelhuisvesting is het grootste problemen, 90 procent van de uitstoot binnen de pluimveehouderij komt daar vandaan. En dat moet streng worden aangepakt. Sinds 2005 wordt de uitstoot van fijn stof meegenomen bij het verlenen van vergunningen, maar dat wordt door gemeenten nog dikwijls vergeten. Het moet hoger op de agenda worden gezet, waardoor vergunningen sneller worden geweigerd als er te veel fijn stof wordt uitgestoten."

Het ministerie van Vrom heeft in samenwerking met het ministerie van landbouw een plan van aanpak opgesteld waarmee de problemen medio 2011 moeten zijn opgelost. "Het is nog maar de vraag of we dat gaan halen", geeft Bokkelaar aan. "Het grootste knelpunt is het ontbreken van een geschikte luchtwasser voor de pluimveehouderij. Daarmee wordt in de varkenshouderij de uitstoot flink teruggedrongen, maar dat is voor pluimveehouders nog niet mogelijk."

Om het gebrek aan een geschikte luchtwasser op te vangen heeft het ministerie van VROM de Animal Science Group (ASG) om advies gevraagd. ASG noemt als mogelijke oplossingen diverse technieken, waaronder olieverneveling en een watergordijn. De kosten voor de maatregelen komen voor rekening van zowel de pluimveehouder als de overheid.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  scharrelkip

  Wat is het probleem van fijn stof? Gevaarlijk? De mensen die in de pluimveestallen werken (meestal met masker) ademen misschien wel 1000 x hogere concentraties organisch fijnstof in. Zelf heb ik daar na 20 jaar geen problemen van ondervonden. In de buitenlucht waar het stof zodanig wordt vermengd, is dit toch verwaarloosbaar?
  We hebben het immers over organisch stof. Dat breekt bij volgens mij gewoon af, maar anorganisch blijft zitten.
  Ik ben er van overtuigt dat met die andere 87.5% meer milieu en gezondheidswinst is te halen. Alleen het zal een grotere groep zijn die maatregelen opgelegd krijgen.
  Ook is bekend dat er in Limburg fijnstofmetingen zijn gedaan in een Kalkoenenstal langs de snelweg. Wat blijkt, er ging meer fijnstof in de stal dan dat er uit kwam. Dus, stallen bouwen langs de snelweg!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook even voor de duidelijkheid, kijk eens in het rapport van alterra Wageningen UR "duurzaam bodembeheer 2008", laatste pagina. Aantal dieren in de EU ( FAO 2007)vanaf 1960-2005; Cattle -10%, Sheep en goat +10%, Pigs +70%, Poultry +60%.
  Lijkt het julllie niet logisch dat de meeste maatregelen verlangd mogen worden van de sectoren die zo fors uitgebreid hebben? Dit wil niet zeggen dat de melkveehouderij haar verantwoording niet hoeft te nemen, maar de houding van de andere partijen is wel erg kort door de bocht.

 • no-profile-image

  Marcel

  Oplossing heel simpel: Alle kippen in de batterijen huisvestigen en het grote fijnstof probleem is opgelost! Ook pak je het probleem van voedselveiligheid aan en ook is er minder ammoniak bij de batterij. En zeg nou niet dat een kip zich niet lekker voelt in de batterijen, nergens halen ze zo'n hoog legpercentage als in de legbatterij! ( een kip legt maximaal eieren als ze zich kiplekker voelt )

 • no-profile-image

  niek

  25% van de landbouw dus 75% ergens anders van.(als de cijfers kloppen!)
  Van die 25% is 50% van de pluimveehouderij,dus 12.5% van het totaal. Ja het is heel interesant om de pluimveehouderij keihard aan te pakken?!!! Moeten we niet die andere 75% aanpakken ? Of moet VROM je toch de hele waarheid gaan vertellen waar die andere 75% vandaan komen. Bijvoorbeeld verkeer, industrie (binnen en buitenland) en natuur,waarvan natuur een groot deel is. Nee je kunt veel beter een ander met het probleem opzadelenen en laten betalen zodat de overheid haar projecten kan laten doorgaan (gebouwen en wegen). Verder wil ik zeggen dat fijnstof van de pluimveehouderij (organisch) niet te vergelijken is met fijnstof van bv verkeer (anorganisch). Pak fijnstof aan, maar ben wel eerlijk VROM.

 • no-profile-image

  dirk

  Batterij moest eruit,scharrel werd verplicht,toen kwam er stof,boer mag het gelag betalen,fijn is het hier in Nederland.

 • no-profile-image

  lto

  En even voor de duidelijkheid. LTO is voor, zo hoeft de melkveesector weer niets te doen. Alle sectoren worden opgeofferd voor deze nieuwe bio industrie. Ik verzoek ook om alle ondernemers die niet in de melkveehouderij actief zijn hun lidmaatschap op te zeggen (als dat nog niet allang gebeurt is)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De pluimveehouderij moet zich niet in de luren laten leggen door VROM. Surf eens naar de site van VROM en lees dat de doelstellingen van fijn stof voor 2010 waarschijnlijk niet gehaald kunnen worden. Deze doelstelling was heel gemakkelijk te bereiken door de autonome groei van de mobiliteit aan banden te leggen. Maar dit wil de overheid vanwege het mislopen aan accijns niet. Pijnlijk genoeg voor Nederland heeft Europa al maatregelen aangekondigd als het doel niet gehaald wordt.
  Daarom wordt nu een tak van de landbouw geslachtoffert om de Europese commissie gunstig te stemmen.
  Bij ammoniak speelt hetzelfde.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee, ze staan gewoon glashard te liegen met hun 25%. Nu Verkeer en Waterstaat in de knel komt met de fijnstofproblematiek, proberen ze het de landbouw op het bordje te schuiven. M.a.w. de landbouw mag opdraaien voor de vervuiling, én wordt geoffert voor de groei van de mobiliteit. Ditzelfde geintje heeft men ook al toegepast bij de kostentoedeling van de waterschapslasten. Het moet een keer afgelopen zijn met dit onrecht. Hopelijk hebben de rechtsgeleerden zich niet in de luren laten leggen door deze boodschapper van VROM.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.