Home

Achtergrond 239 x bekeken 3 reacties

'Uitbreiding IPPC-regels is einde gezinsbedrijf'

Een uitbreiding van de IPPC-richtlijn heeft grote gevolgen voor de varkens- en pluimveesector. Dat verwachten belangenbehartigers van de sectoren.

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor herziening van de IPPC-richtlijn, waarbij meer bedrijven onder de regel vallen. "Als de plannen doorgaan, is dat einde oefening voor de gezinsbedrijven", vreest bestuurder Jacco Geurts van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

"Als de ammoniakregels in 2010 ingaan en deze richtlijn een paar jaar later is het de keuze tussen stoppen of groeien. Dan heb ik het niet over schaalvergroting, maar over echte schaalsprongen." Geurts wil verder onderzoek afwachten voordat hij echt conclusies kan trekken.
Ook andere bestuurders benadrukken dat de plannen nog erg onduidelijk zijn. Wel is zeker dat er 450 tot 850 bedrijven méér onder de regels gaan vallen. "Dat is nogal wat, zeker omdat we altijd al discussie over de IPPC hadden", vindt Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP).

”"Met een ondergrens van 40.000 kippen vielen vooral vleeskuikenbedrijven al heel snel onder de richtlijn. Wij ervaren dit zeker als een probleem. Het is moeilijk met het verkrijgen van vergunningen en: hoe kun je schaalvergroten en vernieuwen als je geen vergunning krijgt?"

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is van plan actie te ondernemen. "Europa heeft de landbouw veel goeds gebracht, maar begint nu een vijand te worden", voorziet voorzitter Gert-Jan Oplaat. "Het is goed dat Cramer tegen is, maar ze draagt onzinargumenten aan. Ze is tegen extra lasten voor kleinere bedrijven, maar waarom dan wel voor de grotere?"

Geurts heeft moeite met de nadruk op de intensieve veehouderij. "Waarom gelden deze regels niet voor alle diercategorieën in heel Europa? Ik hoop dat de minister haar discriminatie van de varkenssector niet doorzet."

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij was niet bereikbaar voor een reactie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  extra geld krijgen bij de bank is al tegenwoordig extra moeilijk. maar wat ook speeld; werkgelegenheid.
  dus; toch maar de IPPC regel door duwen. dan moeten de gezinsbedrijven toch investeren. schept extra werkgelegenheid. de lto en de nvv; daar maakt de overheid wel een afspraak mee; jullie krijgen je zin bij andere eisen, als je deze maar goed vind. dat zijn wij boeren toch al gewend; belangenbehartiging over de rug van de boer.

 • no-profile-image

  kabelbreuk

  Hee burke wanneer ga jij zorgen dat het lto bestuur haar werk gaat doen? Of ben je te lui om uit je luie stoel te komen?

 • no-profile-image

  Burke

  Beste Bert,
  Als je een reactie geeft probeer dan ook eens wat positief naar voren te brengen of hou anders die onzin eens voor je. Bent u al ergens lid van? Zoja probeer dan eens achter je bestuur te gaan staan, zo nee hou dan liever je mond.

Of registreer je om te kunnen reageren.