Home

Achtergrond 396 x bekeken 17 reacties

Uienprijs glijdt naar beneden

De uienprijs dreigt langzaam af te glijden naar nul euro.

Dat komt doordat de export naar Rusland vrijwel stil is gevallen door de kredietcrisis, zeggen diverse marktkenners.

Normaal koopt Rusland rond deze tijd veel uien. Dat is nu anders. De koers van de roebel is sterk gedaald ten opzichte van de euro, waardoor Europese producten veel duurder zijn geworden in Rusland. Bovendien heeft Rusland minder te besteden omdat de olie- en gasprijzen zijn gekelderd.

Ook de export van uien naar Senegal is gedaald. De oogst is daar begonnen waardoor minder buitenlandse uien nodig zijn. Andere Europese landen hebben ook veel uien geoogst, waardoor de prijs onder druk staat. Nederland exporteert zo’n 90 procent van de uienproductie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Romarioooi

  Ja ik denk dat je daar gelijk in hebt, transport is immers een grote kostenpost. Nu hier minder vraag naar is, word de concurrentie onderling groter en zal naar mijn mening aanzienlijk goedkoper worden. Maar aan de andere kant weet je niet hoe het komende seizoen er uit gaat zien, want de uien zijn altijd duur als niemand ze heeft( behalve de buurman dan). ;-)
  Maar je moet ook rekening houden dat er in Rusland steeds meer projecten van de grond afkomen, dat zijn ondernemers die ff 60 ha uien proberen, in Rusland krijgen ze namelijk 35 centen voor de uien ;).

 • no-profile-image

  dirk

  Agrarisch Dagblad van Handel,LNV en LTO.

 • no-profile-image

  rus

  wat een flauwekul,minder te besteden door olieprijs, in winkel betaal je gewoon met geld en niet met olie.als een rus uien nodig heeft, koopt hij die!

 • no-profile-image

  Gerald Langerak

  Het is inderdaad droevig die negatieve berichtgeving. Zelfs als de boodschap niet vrolijk stemt moet je het positief brengen of eens een keertje niet! er over schrijven. We moeten de uien en agf sector juist promoten en niet afbreken. Heeft u dat goed bergepen meneer de redacteur!!!!!

 • no-profile-image

  Suikerbiet

  Onbegrijpelijk artikel... Kijk ff naar uien info.nl..
  Al zou de baalprijs zakken extra vraag komt er niet bij.. dus we hoeven totaal niet meer te zakken.. dus waarom 0 cent..

  lekker doorgaan AGD.. wie zit hier achter.. welke uienverwerker.. dat kan niet anders.. Zielig zielig zielig zielig..
  Hoeveel krijgen jullie voor deze actie? 100 ton uien.. naja heb je ook niks aan natuurlijk als het 0 cent wordt..

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  wat zijn we weer lekker bezig met (negatieve) stemmingmakerij. In de boerderij van 16 jan. staat onderstaand stukje. Volgens mij zit je weer eens achter je buro stoel lekker uit je nek te lullen
  Dus nu de vraag wat is de realiteit

  Ondanks dat het absolute prijsniveau van de uien nog steeds belabberd is, is de uienmarkt afgelopen week een beetje positiever gestemd. Op de diverse lokale beurzen steeg de notering gering. Daarbij is de grens van €5 per 100 kg op meerdere markten bereikt. De stijging bedraagt globaal €0,30 tot €0,50 per 100 kg, met ook enkele uitschieters naar boven.
  Op dit moment loopt de export naar Afrika, en met name Senegal, nog goed door. De verwachting is dat deze richting einde van de maand echter opdroogt. Het verlies aan afzet zou dan gecompenseerd moeten worden uit bijvoorbeeld Rusland. Dat land wil nog steeds niet aan de Nederlandse uien. Dat komt deels doordat ze zelf met een goede voorraad zitten en deels doordat er goedkope uien in Oekraïne verkrijgbaar zijn. De afzet richting het Verre Oosten blijft goed en de verwachting is dat die zeker tot eind maart blijft doorlopen. Oost-Europa is mondjesmaat in de markt waarbij de Nederlandse kwaliteit doorslaggevend is ten koste van Duitse uien

 • no-profile-image

  uienhoer

  Zo weer gelukt een positief artikel te publiceren.. TOP mannen

  70 % bestaat door stemming.
  30 % door vraag en aanbod.

  De boer laat te moeilijk uien los. ff een artikel eruit.. wat voor toegevoegde waarde heeft dit artikel.. schandalig Zal me lidmaatschap ff opzeggen.. Uienprijs die afgelijdt naar 0 cent...

 • no-profile-image

  gruwt van negatief agrarisch nieuws

  Inderdaad, beide voorgaande schrijvers, het moet altijd maar negatief voor de boer geschreven worden!?!
  Waarom heb ik nooit bij het agd nieuws gelezen, dat er dit jaar een record hoeveelheid uien is geexporteerd???
  Nog nooit eerder heeft NL zoveel uien geexporteerd!!!!

 • no-profile-image

  bij de tijd

  vandaag zijn diverse partijen verkocht voor 4 a 4,5 euro in het noorden des lands.

 • no-profile-image

  h.j.

  Het loopt geen storm, maar er is nog steeds vraag. De export heeft ook een nieuw record geboekt. Ik denk zelf ook niet dat ze erg duur zullen worden, maar weggeven is natuurlijk onzin !

 • no-profile-image

  oostlander

  Wanneer de meesten onder ons er werkelijk in geloven dat je een neerwaartse prijsspiraal kunt opwekken middels een negatieve berichtgeving, is andersom ook mogelijk! Daarom Agd jullie invloed indeze is groot, ik heb zelf diverse malen geconstateerd dat er onjuiste en daardoor onlogische informatie werd gespuid waardoor de stemming en in het ergste geval de prijsvorming negatief werd beinvloed, probeer of nee het is een verplichting jegens de sector, want hier hebben we allen baat bij, om middels jullie pennevruchten de stemming juist omhoog te stuwen. Ga er maar eens mee eens aan de slag en gedraag je wat zakelijker dan zul je meteen de positieve kant ervan ervaren, succes!

 • no-profile-image

  onions

  uienhoer jij slaat de spijker op zijn kop!! volkomen mee eens

 • no-profile-image

  Romarioooi

  In plaats dat iedereen nadenkt en discussieert waarom de uienprijs zo laag is, (want 5 cent is geeneens kostprijs!), zit iedereen te zeiken dat het artikel ohw zo negatief is. Allemaal leuk en aardig maar echt vrolijk kunnen we niet worden van de markt op dit moment. Dus in plaats van te zitten zeiken op elkaar kunnen we beter een oplossing verzinnen, de handen ineenslaan en het overschot van de markt halen zodat er in elk geval kostprijs te verdienen valt. Maarja zulke initiatieven kunnen niet van de grond komen... dus we hebben het helemaal aan onze eigen koppigheid te danken. niet omdat meneer een iets wat negatief artikel plaats, GET REAL !!!

 • no-profile-image

  zld

  nou ja, allemaal een beetje gelijk. maar wie voorziet die agd. van positief nieuws.
  dalende transport tarieven door crisis. dus goedkope kwaliteitsui op plaats van bestemming. door lage prijs kan de buitenlandse teler niet tegen NL op. = nieuwe kans voor volgend seizoen. en redactie aub. opletten of de verkregen info een bijbedoeling heeft.

 • no-profile-image

  Hans A

  De boerderij helpt de boer!

  Rot op met dit artikel. Het verschil is nog 5 cent tot nul. Bovendien zijn de uien nog niet zo duur (nog steeds laag) geweest na de oogst.

  Ga je schoonmoeder pesten.

 • no-profile-image

  Kees

  Wat een onzin, wie zijn die zogenaamde deskundigen, mensen kijk even naar het artikel ernaast 35000 ton meer export. Hoe durf U Agd

 • no-profile-image

  Jan Engwerda

  Nu de reacties wat geluwd zijn, lijkt het me goed even te reageren.
  Wat ik heb geprobeerd te doen is de stemming op de uienmarkt te beschrijven. Dat de term ‘nul euro’ ongelukkig is gevallen, reken ik me zelf aan. Ik heb het echt te doen met telers die een gewas verzorgen en oogsten en er uiteindelijk flink geld op moeten toeleggen. Dat mijn omschrijving verkeerd is gevallen, heb ik in mijn oren geknoopt.
  Maar het blijft staan dat de vooruitzichten op de uienmarkt slecht zijn voor dit seizoen. Wij zien het als ons journalistieke werk om onze lezers in de krant en op de website zo goed mogelijk te informeren over de wereld waarin zij hun brood verdienen. Wij zijn van mening dat we onze lezers een grotere dienst bewijzen door zo goed mogelijk weer te geven wat er speelt dan door zelf actief te proberen de markt te beïnvloeden, vooropgesteld dat dat überhaupt als krant of website mogelijk is. Onze taak is het verstrekken van informatie en niet het behartigen van belangen.
  Ik hoop van harte dat de uiensector een wonder mag beleven en dat de prijzen stijgen. Maar de vooruitzichten zijn niet gunstig.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.