Home

Achtergrond 307 x bekeken

Tyson Foods begint het nieuwe jaar met verlies

Het Amerikaanse vleesbedrijf Tyson Foods heeft het eerste kwartaal van boekjaar 2009 met rode cijfers afgesloten.

In totaal leed het concern in het afgelopen kwartaal, dat afliep op 27 december 2008, 85 miljoen euro verlies. Dit was meer dan verwacht en kwam vooral door de pluimveedivisie.

Dat heeft het concern bekendgemaakt. De pluimveedivisie verloor in het eerste kwartaal 217 miljoen euro, vergeleken met een winst van 36 miljoen een jaar eerder. De rundvleesdivisie leed vorig jaar nog verlies maar draaide nu quitte. De varkensvleestak realiseerde een kleine 42 miljoen euro winst.

Over het hele bedrijf genomen steeg de omzet wel. Dit komt vooral door hogere verkoopprijzen en een grotere vraag naar vlees en kant-en-klaarmaaltijden; mensen gaan door de economische recessie minder uit eten.

Het concern verwacht dat het tweede kwartaal ook moeilijk zal zijn. Tyson koopt runderen en varkens in, maar brengt de kippen zelf groot. Daarvoor heeft het bedrijf vooruit graan ingekocht toen de prijzen lange tijd extreem hoog waren. Dit heeft zeer ongunstig uitgepakt. In het eerste kwartaal heeft dit 150 miljoen euro gekost. Ook in het tweede kwartaal zal dit de resultaten drukken.
Toch zijn de verwachtingen redelijk positief. Interim-directeur Leland Tollet verwacht dat Tyson nog twee kwartalen nodig heeft om te herstellen van de hoge graanprijzen.

Bovendien heeft het concern de pluimveeproductie in december teruggeschroefd om de divisie weer winstgevend te maken. Tyson-aandelen zijn inmiddels dan ook weer met 4 procent gestegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.