Home

Achtergrond 333 x bekeken 7 reacties

Twijfel LTO over zin van nieuwe zuivelrestituties

LTO Nederland betwijfelt of herinvoering van zuivelrestituties, zoals aangekondigd door Eurocommissaris Fischer Boel, zin heeft.

Dit zegt voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is positief, al heeft hij ook bedenkingen. Die zijn echter van andere aard dan die van Schenk. Ten Hoeve noemt het dubbel dat Fischer Boel boeren enerzijds oproept om meer te melken, terwijl ze nu constateert dat de zuivelmarkt te slecht is geworden om zonder steun verder te kunnen. "Toch is haar besluit altijd beter dan niets doen", zegt Ten Hoeve.

LTO Nederland is op zich voorstander van de instelling van een interventieregeling. Ook deze organisatie vindt het nodig dat wordt ingegrepen om orde te scheppen op de zuivelmarkt. Over de zin van restituties twijfelt LTO. Schenk vreest dat landen als de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland zullen antwoorden op de instelling van Europese exportsubsidies door hun eigen prijzen nog verder te verlagen. De kans is dus dat het ontaardt in een wedloop, waar de kopende landen op de wereldmarkt wel van zullen profiteren, maar niet boeren in de verkopende landen.

Voorzitter Geert Koopstra van het Productschap Zuivel sprak in zijn nieuwjaarsrede vorige week ook zijn twijfel uit over het nut van exportsubsidies. Volgens hem is de enige remedie het verlagen van de productie. Deze oplossing hield Martin van Driel, medewerker van de Europese Commissie, deze week ook voor aan een gehoor van ontevreden Duitse melkveehouders. Van Driel wees de boeren erop dat ze hun quotum niet vol hoeven te melken. Deze uitspraak luidde volgens Duitse media tot verbauwereerde reacties bij de melkveehouders.

Overigens blijft het nog afwachten hoe de aangekondigde marktordeningsmaatregelen er volgende week uiteindelijk uit gaan zien. Vandaag buigen de lidstaten zich erover in het speciaal landbouwcomité (CSA), donderdag neemt het beheerscomité zuivel een besluit.

Lees ook: Brussel komt met exportrestituties voor zuivel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  asdfa

  Kunnen het geld beter rechtsstreeks
  aan de boer geven. Nu krijgt de
  zuivel het weer (tussen handel)!!!

 • no-profile-image

  goede boer

  Dat vandaag de dag de melkprijs niet in verhouding staat tot de kostprijs komt om dat er nu voor de wereldmarktprijs geproduceerd wordt. En dan is de melkveehouderij bezig met het dienen van twee heren. De binnenlandse markt én de wereldmarkt. Waarbij de wereldmarktprijs van melk ook nog eens maatgevend is voor de binnenlandse marktprijs voor melk. Echter de wereldmarktprijs is onderhevig aan de grillen van de valutaschommelingen met tevens effect op de binnenlandse marktprijs. En zodoende kun je als melkproducent nooit op de marktwerking inspelen. Wanneer je alleen melk voor de binnenlandse markt produceert kun je een kosten en baten analyse maken met één en dezelfde valuta ( euro`s bijvoorbeeld en Canadese situatie kent zoiets). Ga je echter ook melk voor de wereldmarkt produceren dan valt door de valutascommelingen geen kosten en baten analyse meer te maken en ga je als melkveehouder gokken met je bedrijf. Verder kom ik met eigen onderzoek tot de conclusie dat gek genoeg bij elke valutaschommeling tussen de op de werldmarkt leverende landen de melkprijs op de wereldmarkt naar beneden gaat. Daarom is het zo gek nog niet dat de EU zuivelrestituties in het leven roept om vanwege valutaschommelingen de cyclus van de al maar dalende melkprijs op de wereldmarkt te verbreken. Maar volgens mij zou het nog beter zou zijn om het melkquotum te behouden en de melkprijs op een kostendekkend niveau brengen. En daarnaast tevens de valutaschommelingen op de wereldmarkt opvangen met de ene keer een heffing en een andere keer subsidie op geleverde melk aan de wereldmarkt. Alleen maar melk voor een vrije wereldmarkt produceren leidt m.i. naar een situatie waarin de Europese melkveehouderij nu is beland.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Schaf het quotum per direct af, dan hoef je het ook niet vol te melken. Quotum is een psychologisch maximum geworden.
  Zuivelrestituties herinvoeren is als broekplassen, kort warm gevoel en lange kou.

 • no-profile-image

  wim

  lto twijfelt ?ze doen toch niets anders dan twijfelen bij de lto ?

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Siem Jan droomt wildwest. Nog groter dan in Amerika. De meeste lto leden zijn zo dom om daaraan toe te geven. Wat is het gevolg? Steeds meer geld uitgeven om meer te werken om steeds minder over te houden. Wanneer stopt Siem Jan met zijn schijt alles er onder beleid?

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een interessante vraag waar LTO niet op in gaat (DDB overigens wel): de Europese zuivelmarkt moet gezond gemaakt worden door het teveel aan productie met restitutie naar de wereldmarkt te verplaatsen. Is het moreel wel verantwoord om collega's die volledig van de wereldmarkt afhankelijk zijn op te schepen met onze overschotten?
  Huib Rijk, boer in Biddinghuizen.

 • no-profile-image

  Marcel

  Die Martin van Driel hadden ze met oud op nieuw een vuurpijl in zijn reet moeten duwen! Je hoeft je quotum niet vol te melken zegt hij dan doodleuk, maar als jonge boer vraag ik dan: Dan betaalt de overheid zeker de rente en aflossing van de hypotheken wel want heel veel geld stoppen in banken is iets wat ze het laatste jaar wel geleerd hebben!!! Ik vind dit zo'n flauw gezeur van dhr. van driel, Die snapt zelf toch ook wel dat de vaste kosten echt niet dalen bij minder melken en die moeten toch betaald cq berekend worden!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.