Home

Achtergrond 427 x bekeken

Teler moet ondernemer zijn

Het ontbreekt veel aardappeltelers aan ondernemersgeest.

Dat is de onthutsende conclusie die valt te trekken uit een onderzoek van accountantskantoor Countus naar de aardappelprijzen over 1999 tot en met 2006. Zeker driekwart van de aardappelen wordt onder contract geteeld. De contractaardappelen brachten in die acht jaar gemiddeld €9,02 per 100 kilo op. Dat is maar liefst €1,54 minder dan de aardappelen die zijn verkocht via een pool of op de vrije markt.

Het onderzoek is alleen in Flevoland uitgevoerd, maar in de rest van Nederland is de situatie niet anders. De telers doen waar ze goed in zijn, namelijk aardappelen telen. Maar dat is in deze tijd niet genoeg. Om het hoofd boven water te houden in een markt met veel aanbieders moet je ondernemer zijn. Dat betekent niet alleen kwaliteitsaardappelen telen, maar ook scherp onderhandelen over de verkoop van de aardappelen. Dat loont, leert het Countus-onderzoek.

Telers klagen vaak tegen de industrie over de lage aardappelprijzen en dat ze licentierassen alleen via de industrie kunnen krijgen. Maar ze vergeten dat ze zelf hun handtekening onder het contract zetten. Als genoeg aardappeltelers dat alleen doen als ze minimaal hun kostprijs krijgen, moet de industrie wel meer betalen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.