Home

Achtergrond 219 x bekeken 1 reactie

Sterkere dollar bemoeilijkt de export

De afgelopen week verhardde de dollarkoers ten opzichte van de euro, maar ook de Braziliaanse real en Australische dollar.

Was 1 euro eind vorige week nog € 1,37 waard, op donderdag was dit € 1,30 dollar. De dollar won nog meer terrein ten opzichte van de meeste munteenheden op het zuidelijk halfrond. Aangezien landbouwgrondstoffen als mais en soja vooral in dollars worden verrekend, ondervinden exporteurs uit eurolanden dus extra concurrentie.

Hoopgevend is een omvangrijk stimuleringsplan van de op 20 januari aantredende Amerikaanse president Barack Obama. Hierdoor komen in principe meer dollars op de geldmarkt en daalt de waarde. De Russische roebel werd deze week door de centrale bank in Moskou verder in waarde omlaag gebracht. Een euro is nu 42 roebel waard, meer dan ooit. Ook ten opzichte van de dollar daalde de waarde, en wel tot het laagste niveau sinds 1998.

De eenmaands euribor-rente daalt ondertussen stap voor stap verder naar 2,3 procent. Sinds oktober 2008 daalt de rente gestaag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arno hollander

    het lijkt me dat bij een koers van 1.30 de exportmogelijkheden vanuit de eu beter zijn dan bij een koers van 1.37

Of registreer je om te kunnen reageren.