Home

Achtergrond 303 x bekeken

Schiphol goed 'beveiligd' tegen vogels

Schiphol doet er alles aan om vogels van de luchthaven te houden, zodat ze niet in de motoren van vliegtuigen kunnen komen, met mogelijk ernstige gevolgen.

Zaak is ook te voorkomen dat trekvogels, zoals ganzen, over de start- en landingsbanen vliegen. Op de luchthaven is 24 uur per dag een vogelwacht actief, zei een woordvoerster vrijdag. Deze rijdt met een auto constant alle banen af. Bovendien waarschuwt de verkeerstoren als zij vogels ziet.

De wacht verjaagt 'snode' vogels met schreeuw- of angstgeluiden via een luidspreker. Tegen kievitten zet zij honden in. Sinds het voorjaar vliegt er af en toe ook een robotroofvogel rond. Deze schrikt goed af, aldus de woordvoerster. De inzet van de op afstand bestuurbare ornithokopter is een proef. Hij is nu niet nodig, maar in het voorjaar is er weer werk voor hem. De komende maanden beslist de luchthaven of er toekomst is voor de robot.

Schiphol heeft eigen flora- en faunebeheer. De mensen van deze dienst weten wat voor dieren er op en in de buurt van de luchthaven zitten en kennen de verschuivingen. Ze houden de vogeltrek in de gaten en vangen grote gevleugelden, zoals roofvogels. Ze zetten deze dieren ergens anders weer uit.

Daarnaast doet de luchthaven al het mogelijke om het gebied zo onaantrekkelijk mogelijk te houden, zoals het strak maaien van het gras.
Trekkende vogels, zoals ganzen, vormen een probleem voor de luchthaven. Weghouden gaat, maar de ganzen trekken over naar de graasgebieden in de Haarlemmermeer. Schiphol heeft hierover nauw contact met de provincie en die doet daar ook wat aan. Zo heeft zij de afschotvergunning verruimd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.