Home

Achtergrond 197 x bekeken

Recordwinst voor noordelijke zeehavens

De twee noordelijkste zeehavens van Nederland, de Eemshaven en de haven van Delfzijl, hebben in 2008 een recordwinst geboekt van 21 miljoen euro tegen 5,6 miljoen euro het jaar ervoor.

Dat maakte directeur Harm Post van Groningen Seaports, de beheerder van beide havens, vandaag bekend. Volgens Post is de winst te danken aan het grote aantal hectares grond dat werd verkocht. In 2008 ging het om 120 hectare, in 2007 was dat nog 17,6 hectare.

Ook wat de overslag betreft was 2008 een recordjaar. De overslag steeg van 7,8 miljoen ton in 2007 tot ruim 7,9 miljoen ton vorig jaar. Ook de omzet liet een stijging zien, van 19,3 naar 37 miljoen euro.

Post zegt dit jaar positief tegemoet te zien. De verwachte verkoop van industrieterreinen is door Groningen Seaports dan ook bijgesteld van 13 naar 20 hectare. Wat betreft de overslag wordt in 2009 geen groei verwacht.

Overigens staan er komend jaar in het oostelijk gedeelte van de Eemshaven, dat gereserveerd is voor energiegerelateerde bedrijven, investeringen van enkele honderden miljoenen euro's gepland. Daarbij gaat het onder meer om de verlenging van de Wilhelminahaven en de verdieping van de vaargeul. Uiteindelijk moet in dit gebied 35 procent van alle Nederlandse stroom geproduceerd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.