Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

Rabo: sector groeit met 2 procent

De land- en tuinbouw groeit met 2 procent. Dat voorspelt Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank.

Deze groei is iets kleiner dan de 3,2 procent vorig jaar. De land- en tuinbouw vormen de stabiele factor in de huidige economische crisis, zegt Duijzer. Hij verwacht dat de groeicijfers in de land- en tuinbouw zullen dalen, maar niet in dezelfde mate als de gehele economie. Duijzer sprak gisteren in Ommen op een bijeenkomst over de financiële crisis en de gevolgen daarvan voor de landbouw.

De Rabo-topman zegt dat de land- en tuinbouw traditioneel achterblijven als de economie in een hoogconjuntuur terecht komt. ”Dan komt de agrarische sector niet mee. En dat leidt er soms toe dat mensen zeggen: die landbouw, wat doen we er eigenlijk mee? Maar in een laagconjunctuur valt de hele economie in de min, maar niet de agrarische sector. Met een lichte daling van 3,2 naar 2 procent groei werkt de landbouw stabiliserend op de gehele economie.”

Duijzer zegt wel dat er ook binnen de agrarische sector verschillen zijn. Bedrijven die afhankelijk zijn van de export naar Engeland, zullen door het inzakken van het Engelse pond veel last krijgen van de economische neergang en zelf ook in de mincijfers kunnen belanden.

Volgens de Rabobank is de huidige financiële en economische crisis geen reden om kritischer te kijken naar kredietverlening. ”Maar we houden er natuurlijk wel rekening mee dat de markt verandert. Als ondernemers zeggen dat ze nu geen kredieten krijgen, is er meestal nog iets meer aan de hand.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Maike Koppens

    Misschien mogen we zelfs voorzichtig stellen dat de crisis een zegen is voor de agrarische sector.
    Wij zaten er een ieder geval al een tijdje op te wachten. Nu de prijzen voor gas en andere grondstoffen flink gedaald zijn drukt dit onze kostprijs weer flink naar beneden, en kunnen we dit jaar misschien weer eens wat gaan verdienen.
    En het grote voordeel is dat onze producten toch afgezet kunnen worden, want tijdens een crisis moet er nog steeds gegeten worden, dat is geen luxe!

Of registreer je om te kunnen reageren.