Home

Achtergrond 178 x bekeken 6 reacties

'Provincies moeten geld gebruiken voor natuur'

Provincies die door de voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent plots zeer goed bij kas zitten, moeten dat geld besteden aan projecten waar mensen nu en ook over honderd jaar nog plezier aan beleven.

Dat vindt Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten. Hij stelt dat een deel van het geld zou moeten worden gebruikt om de traag lopende realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS, een netwerk van natuurgebieden) te versnellen.

De EHS zou er in 2018 moeten zijn. De Graeff wijst erop dat provincies een grote rol spelen bij de totstandkoming ervan. En wat de directeur van Natuurmonumenten betreft, kan er best een tandje bij worden gezet. "De EHS moet sneller worden afgemaakt om ervoor te zorgen dat de natuur niet verder achteruit holt. Vertraging gaat bovendien ten koste van de leefbaarheid van ons land. Zet daarom een deel van het geld dat vrijkomt door de verkoop van Essent opzij en besteedt het rendement aan het versnellen van de realisatie van de EHS.''

Projecten in Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen en Drenthe zouden wat hem betreft moeten worden versneld. Naast de ontspanning die bewoners en recreanten er vinden, varen de provincies financieel wel bij de inkomsten uit recreatie en toerisme. Natuur levert ook werkgelegenheid op, die afgezet tegen andere sectoren onverwacht groot is, aldus De Graeff.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou nou meneer De Graeff, wat een pleidooi om bij de toekomstige Dagobert Duck's een wit voetje te halen.
  Maar met geen woord meer over biodiversiteit, habitats, zuurstofproduktie en CO2 reductie.
  Nee, nu is het plotsklaps ontspanning voor bewoners, inkomsten uit recreatie en toerisme en de "onverwacht grote werkgelegenheid."

 • no-profile-image

  Theo

  Natuurlijk zo,n mensen als meneer de Graeff ruikt weer geld om te verknoeien .
  Eigelijk zegt hij het zelf de natuur holt achteruit MAAR we zijn al een heel aantal jaren bezig die natuur te helpen via allerlei projecten zoals VERSCHRALEN,VERNATTEN,ALLERLEI bomen te kappen die hier z,g niet thuis horen zoals b.v de Amerikaanse eik dus eigelijk zou de natuur al een heel stuk beter moeten zijn dan b,v 15 jaar geleden,maar dat is het niet volgens de heer de Graeff.
  Dus de conclusie is heel duidelijk stoppen met die onzin nu direct en weer terug naar de basis .
  Een ander aspect zou zijn dat het werkgelegenheid op levert ,dat is natuurlijk grote larie want in natuur gebieden word nauwlijks gewerkt, dus het moet van de recreatie komen maar daar is in nederland maar een beperkte markt voor want men gaat liever naar het buitenland.
  Denk nou niet dat ik tegen natuurgebieden ben ,ik verblijf er graag fiets er regelmatig rond, alleen genoeg is genoeg .Zorg dat er voldoende land over blijft voor de boeren want rond boerderijen en landerijen daar zie je de echte natuur

 • no-profile-image

  Veehouder

  Natuurmonumenten gebruiken. Daar is 10 maal meer grond dan er voor de ehs nodig is. Hebben ze meteen hout genoeg om jaap de graeff de groene zode te laten bewonderen.

 • no-profile-image

  twente

  als de provincie dat doet gaat de verpaupering onvermindered verder van noord oost twente het zou te gek zijn om nu nog goeie landbouw grond om te zetten in natuur

 • no-profile-image

  willem

  Belachelijk om dat in natuur te steken, verdeel het onder de klanten zou ik zeggen, waar het ook weg komt.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Laat de muggen maar komen !!!
  In Nederland hebben we eeuwen ingepolderd. Nu wordt overal weer stilstaand water gecreeerd. In de zomer buiten zitten, wordt steeds minder aangenaam.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.