Home

Achtergrond 739 x bekeken

Protamylasse om te besparen op kosten voor bemesting

Een medewerker van loonbedrijf Bos Agraservice rijdt protamylasse uit over met bladrammenas ingezaaide tarwestoppel van akkerbouwer Dirk Binnema in het Groningse Eenrum.

Protamylasse is een kalihoudende meststof die voortkomt uit restproduct van de zetmeelaardappelverwerking. Binnema geeft de voorkeur aan deze meststof omdat deze methode veel goedkoper is. Bovendien is deze machine sneller dan een trekker met strooier, zeker nu de grond hard is. "Kali is duur geworden", licht Binnema toe. "Dit scheelt de helft. Dat is wel even de moeite." Binnema laat 87 hectare bemesten met protamylasse. Op dit perceel van 10 hectare komen straks aardappelen. Foto Jan Bouwman

Schapen laten zich bij het Gelderse Buren niet van de wijs brengen door de vrieskou. De dieren kunnen zich in de winterse omstandigheden goed handhaven. Wel moeten ze bij ontbrekend gras worden bijgevoerd, bijvoorbeeld met hooi. Van belang is ook dat de dieren voldoende te drinken hebben. De verwachting is dat de schapen de komende nachten met aanhoudend vriezend weer te maken hebben. Foto William Hoogteyling

Martin Vrij, rassenonderzoeker bij Farm Frites, bekijkt met kwekers de rassen en zaailingen van Farm Frites-kweekbedrijven die vandaag op het akkerbouwbedrijf van de familie Vrij in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn stonden uitgestald. "Er zitten een aantal mooie fritesrassen tussen", zegt Vrij. "Er waren ongeveer veertig mensen van zeker tien kweekbedrijven en die bedrijven presenteren allemaal een potentieel ras. Welke rassen echt worden gebruikt, moet nog blijken. Dit zijn nog jonge rassen, waarvan er waarschijnlijk twee of drie overblijven." Foto Milan Rinck

Een Filipijnse varkensvleesverkoper maakt in de hoofdstad Manilla zijn weegschaal schoon. In het land is in december op twee varkenshouderijen het voor mensen gevaarlijke Ebola Reston-virus aangetroffen. Het ministerie van volksgezondheid in het Aziatische land is samen met de VN-organisaties OIE en WHO een onderzoek begonnen naar de uitbraak. Het is de eerste keer dat een dergelijk virus bij vee is gevonden. Er is volgens de WHO geen gevaar voor de volksgezondheid, zolang iedereen maar hygiënisch omgaat met varkensvlees. Foto ANP

Belgische fruittelers luisteren naar de snoeitips van Belgische en Nederlandse deskundigen. Op het praktijkterrein van het Belgische onderwijsinstituut Pibo in Tongeren kwamen vandaag enkele tientallen telers en studenten af op de demonstratie. Volgens docent Jos Claes had de demonstratie eigenlijk verzet moeten worden door de strenge winteromstandigheden, maar dat ging niet meer door publicaties. Bij de demonstraties bij nieuwe clubrassen als Junami en Belgica en ook Conférence lag de nadruk op langetermijneffecten van snoei. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.