Home

Achtergrond 166 x bekeken

Personeel in winkels en metaal kleumde het meest

Mensen die in winkels of in de metaal werken, zullen waarschijnlijk eind vorige week hebben gejuicht toen ze hoorden dat aan de vorstperiode een einde zou komen.

Zij hebben de afgelopen weken het meest last van de koude gehad, blijkt uit cijfers van vakbond FNV Bondgenoten.

De vakbond stelde vorige week een meldpunt in voor werken in de kou. Via de site van de bond kwamen 270 meldingen binnen. Behalve het personeel in winkels en in metaalbedrijven meldden zich ook veel mensen die werken in magazijnen en loodsen. De deuren blijven daar open zodat vrachtwagens en trucks de gehele dag kunnen in- en uitrijden.

In de metaal wordt veel in de buitenlucht gewerkt, maar in tegenstelling tot de bouw zijn er geen afspraken over werkbare temperaturen.
Het probleem is volgens de vakbond dat in de wet- en regelgeving geen duidelijkheid bestaat over de temperatuur waarbij het te warm of te koud is om te werken.

In de arbowet staat slechts dat de veiligheid niet in de gedrang mag komen, maar wanneer de werkgever maatregelen moet nemen, is onduidelijk. De 270 meldingen zijn voor FNV Bondgenoten voldoende reden om na te gaan of met de werkgevers afspraken over het werken bij abnormale temperaturen moeten worden gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.