Home

Achtergrond 369 x bekeken

Peetvader tulpenveredeling overleden

Henk van Dam, peetvader van de tulpenveredeling, is zaterdag op 68-jarige leeftijd overleden.

Vanaf de jaren zeventig maakte Van Dam het mogelijk dat er nieuwe kruisingen van tulpencultivars op de markt kwamen. Dat deed hij onder meer door de overname van materialen van andere kwekerijbedrijven. Ook was Van Dam degene die de waterbroei introduceerde, al stapte zijn bedrijf daar later weer vanaf.

Als rasechte pionier was Van Dam ook degene die als eerste ging experimenteren met de tulpenkwekerij in Nieuw-Zeeland en Frankrijk. In dat laatste land had hij een tweede huis, waarbij hij uiteraard ook tulpenzaailingen had staan. Ook voor de tulpenshows is Henk van Dam decennialang gezichtsbepalend geweest.

Mensen die Van Dam gekend hebben, roemen vooral zijn openheid en enthousiasme. Hij was geïnteresseerd in alles en iedereen en gaf bezoekers altijd het gevoel dat ze welkom waren bij Triflor, het tulpenbedrijf dat hij in 1965 oprichtte. Ondanks zijn gezondheidsproblemen was Van Dam tot vorige week in de kas te vinden. De uitvaartdienst van Henk van Dam zal worden gehouden vrijdag 16 januari om 11.00 uur in de Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.