Home

Achtergrond 326 x bekeken

Paprikabedrijf begint proef met tilapiakweek

Bij het paprikabedrijf van Stephan Dingemans in Vierpolders start een dezer dagen een proefproject waarbij de kweek van tilapia en paprika’s wordt gecombineerd.

Door gebruik te maken van laagwaardige warmte uit de tuinbouw en gerecycled water uit de visteelt wordt een hoge energie efficiëntie bereikt en CO2-uitstoot verminderd.

De proef houdt in dat er in acht bakken van totaal 30 kuub water tilapia-vissen worden gekweekt. De bakken met vissen staan in een aparte ruimte in de kas. De vissen worden dus niet, zoals bij het Improvement Centre in Bleiswijk, in bakken tussen het gewas geteeld. Het water van de vissen wordt opgevangen en één keer in de drie dagen ontsmet. Het dient vervolgens als voedingswater voor de paprikaplanten. Het gaat hier om een proef van 1000 m2 met paprikaplanten.

Stolze installatietechniek heeft een uniek geautomatiseerd systeem ontwikkeld en geleverd aan Dingemans. Petit: "Het bedrijf heeft een huzarenstukje afgeleverd. Alles is geautomatiseerd, zoals het recirculatiesysteem, het voeren van de vissen, de bewaking van EC en PH en het systeem berekent en bewaakt het energiesysteem." Ook wordt laagwaardige restwarmte uit de tuin gebruikt om het water voor de vissen te verwarmen. Het energieverbruik wordt middels temperatuur- en flowsensoren on-line gemeten. De vrijkomende CO2 wordt in de kas gebruikt.

Het proefproject loopt 1 jaar en is er subsidie aan verleend. De bedoeling is om met dit project ongeveer 10 tot 15 ton vissen te produceren. De eigenaars van de proef zijn Stephan Dingemans en Rop Petit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.