Home

Achtergrond 173 x bekeken

Ouders willen voorsprong met tweetalig onderwijs

Ouders die hun kinderen tweetalig onderwijs laten volgen, doen dat om hun kroost een voorsprong te geven op de arbeidsmarkt.

Met een kosmopolitische kijk op de wereld heeft het niets te maken. Dat stelde socioloog Don Weenink van de Wageningen Universiteit donderdag na onderzoek. In Nederland volgen enkele duizenden kinderen tweetalig onderwijs op een van de ruim honderd scholengemeenschappen die dit aanbieden.

Weenink wilde weten of een kosmopolitische houding van ouders ten grondslag ligt aan dat tweetalige onderwijs. Dat blijkt volgens de onderzoeker tegen te vallen. "Ouders willen hun kind vooral een voorsprong geven op de arbeidsmarkt. Een open houding naar andere culturen speelt een ondergeschikte rol.''

Vooral voor jongens vinden ouders het verwerven van een voorsprong belangrijk. Bij meisjes gaat dat minder vaak op. Weenink noemt dat traditionele beeld verrassend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.