Home

Achtergrond 150 x bekeken 5 reacties

Onze Gerda

Nog geen jaar geleden zorgde de groeiende economie wereldwijd voor een sterk toenemende vraag naar voedsel. En ook de vraag naar grondstoffen voor de energievoorziening steeg explosief. Het gevolg was dat steeds meer voedselproducten 'in de olie' gingen.

En de voedselprijzen stegen naar grote hoogte. Niemand kwam op het idee dat een groot deel van de voedselcrisis te wijten was aan speculatief gedrag, althans ik hoorde niemand daarover spreken. In die zin kun je een vergelijking maken met de financiële crisis van nu. De economie groeide dus wel, maar dat leidde niet tot meer welvaart.

Voorstanders van afschaffen van de melkquota hadden vorig jaar allemaal het gelijk aan hun zijde. Er was een tekort aan melk en dat zou zo blijven. Ook de prijzen op de sportmarkt reikten tot grote hoogte. De boerengeesten moesten nog wel even rijp gemaakt worden voor die afschaffing en dus werden de quota verruimd. Maar nu is de melkprijs binnen het jaar gezakt tot ver beneden de kostprijs.

Zelfs zover dat in EU-verband wordt gesproken om weer tot interventie over te gaan. Wat een inconsequent beleid: enerzijds wilde men de handel vrijmaken en de quota afschaffen, maar anderzijds grijpt men ook weer even gemakkelijk in. Onze Gerda was op de Grüne Woche in Berlijn en daar riep zij de melkveehouders op om wel te investeren in de zuivel maar niet in de quota. Heeft zij wel eens een economieboek gelezen? Maar in wezen loeide zij daarmee Siem-jan Schenk na.

Die laastste is in bestuurlijke zin een regelrechte ramp voor de melkveehouders. Wanneer worden ministers en bestuurders nu eens wakker? Afschaffen van quota en afschaffen van marktbescherming hebben alleen maar tot gevolg dat melkveehouders steeds meer moeten produceren voor een steeds lagere prijs

Of zouden ze dat heel goed weten en dat eigenlijk ook willen. Zou dat soms het belang van de zuivelgiganten dienen. Maar als dat het asociale gezicht van onze Gerda is, dan zullen we nog vele liters goedkope Gerdamelk moeten produceren.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j Stuijt

  Wiem je heb helemaal gelijk in je column van 22 januari.
  Ik begrijp aleen niet waarom de boeren dat niet inzien.
  Dat de L.T.O met name Siem-Jan Schenk.
  De melkveehouderij in Nederland in elkaar laat storten.
  Door het melkquota te laten afschaffen in 2015 en regelrechten vermogens vernietiging.
  Minister ver Burg neemt alles aan van Siem-Jan Schenk.
  En als er dan in de krant staat letterlijk dat onze boeren nu voor wereldmarktprijs kunnen melken denk ik bij me eigen zijn dit nou de bestuders die de landbouw moeten redden.
  Wien van der Brink sucses met je columns

  Mvg Jos Stuijt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Grappig dat een varkensboer zich zo druk maakt over het inkomen van de melkveehouder. En maar pleiten voor behoud van melkquota om de mestafzet van de varkenshouderij veilig te stellen. Wien, waar blijft het verzoek van de Nederlandse varkenshouderij voor een Europees varkensquotum?

 • no-profile-image

  DJ

  Zoals meestal ben ik het weer roerend met je eens, Wien. Voorgaande reactie is van het niveau van S.J. Schenk; die weet ook niet waar hij het over heeft.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach DJ, ik had ook geen andere reactie verwacht. Zou ik in jouw positie misschien ook geprobeerd hebben.

 • no-profile-image

  Graats

  Die roep om een Europees varkensquotum maakt politiek de meeste indruk wanneer de EU inziet dat een succesvol zuivelbeleid niet zonder quotering kan. Wien weet dat, jij niet 'melkveehouder'.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.