Home

Achtergrond 149 x bekeken

Obama meteen in de weer tegen 'Guantánamo'

Slechts enkele uren na zijn ambtsaanvaarding heeft de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama gevraagd procedures tegen gevangenen in de marinebasis Guantanamo Bay stil te leggen.

Hij droeg militaire aanklagers op de eveneens militaire rechters te vragen de zaken tegen gevangenen op de basis aan de Cubaanse Baai van Guantánamo allereerst drie maanden te bevriezen. De Amerikaanse president is opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Documenten op de marinebasis tonen volgens het Franse persbureau AFP dat de aanklagers woensdag Obama's verzoek voorleggen. Het wordt gedaan ,,in het belang van het recht en in opdracht van de president van de Verenigde Staten en van de minister van Defensie''. De militaire rechters zouden er woensdag een besluit over nemen.

Het gaat momenteel om 21 zaken, onder meer tegen vijf mensen die betrokken zouden zijn geweest bij de terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001.

Het militaire tribunaal is in 2004 in het leven geroepen om de rechteloosheid van de gevangenen op de basis teniet te doen. Het gevangenenkamp werd in januari 2002 in het kader van de strijd tegen terrorisme door de Amerikaanse regering op dit Cubaanse grondgebied opgezet. Het was aanvankelijk de bedoeling de buitenlandse gevangenen ieder recht te ontzeggen. Er zitten nog steeds circa 245 mensen vast. Obama gaat het kamp sluiten. Hij wil dat de gewone rechterlijke macht in de VS zich over deze zaken gaat buigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.