Home

Achtergrond 160 x bekeken

Obama beveelt sluiting Guantanamo Bay

Barack Obama heeft vandaag het bevel ondertekend tot de sluiting binnen een jaar van Guantanamo Bay, het omstreden gevangenenkamp voor terreurverdachten op Cuba.

Zijn besluit betekent een drastische ommezwaai van het Amerikaanse beleid. De sluiting van het kamp was een van de belangrijkste beloftes van Obama tijdens zijn verkiezingscampagne. Guantanamo Bay is een erfenis van Obama's voorganger George Bush. Die liet het kamp in het kader van de 'oorlog tegen terrorisme' op een Amerikaanse basis verrijzen. De verdachten werden onder meer tot vijandelijk strijder bestempeld, waardoor zij buiten wetgeving voor krijgsgevangenen vielen.

Om het aanzien van zijn land te herstellen wil Obama het gevangenenkamp in de marinebasis aan de Cubaanse Baai van Guantanamo binnen een jaar gesloten hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.