Home

Achtergrond 662 x bekeken

Nieuwe roosters in oude stal na bedrijfsverplaatsing

Melkveehouder Frans van Rooijen (midden) plaatst nieuwe roosters in zijn ligboxenstal in het Friese Westergeest.

De melkveehouder is in mei 2008 verhuisd vanuit Woerden. Daar had hij al een melkveehouderij, maar weinig mogelijkheden tot uitbreiding. ”Ik heb een bestaand bedrijf gekocht”, legt Van Rooijen uit. ”De oude roosters waren slecht, ze leverden ook klauwproblemen op. Daarom heb ik ze nu vervangen. Dat heeft lang geduurd, omdat ze eerst niet op voorraad waren en daarna was het te koud om ze er in te leggen.” Van Rooijen heeft 80 melkkoeien. Omdat hij een ruime stal heeft, kan hij de koeien tijdens de verbouwing aan de andere kant van de stal houden. Over een week moet het klaar zijn. Foto Roelof Stroetinga

Drachtige ooien in de vroege ochtend in het Achterhoekse Groenlo. Foto Paulus Maessen

De melkkoeien van Klaas Kloosterman kunnen vanuit de stal uitkijken over de Broekstervaart in het Friese Broek. Kloosterman houdt 200 melkkoeien in zijn stal. Bij de deuren heeft de melkveehouder een laag muurtje gemaakt, zodat de koeien altijd naar buiten kunnen kijken. Kloosterman vindt het belangrijk dat de koeien altijd frisse lucht hebben, ook als ze niet naar buiten kunnen. Foto Alex de Haan

Medewerker Marcel ten Brink van akkerbouwer Frans Gerbens in het Groningse Baflo ploegt het perceel waar pootaardappelen hebben gestaan. Gerbens zaait er dit jaar suikerbieten. ”Het ploegen verloopt vlot. Eerder ploegden we de graanstoppel. Dankzij de vorst kunnen we nu ook de kale akkers ploegen. Hopelijk blijft het koud. Dan vriezen ook de bovengeploegde aardappelen kapot”, zegt hij. Foto Hans Sas

Een medewerker van AB Oost legt de laatste hand aan de luchtinlaat voor de zeugen van de maatschap Maalde­rink-Helmholt. Arnold en Paulien Maalderink-Helmholt houden vandaag open dag in hun nieuwe kraamstal voor negentig zeugen. ”We zijn nu nog aan het schoonmaken, maar de stal is klaar. Zondag of maandag komen de zeugen erin.” De totale bedrijfscapaciteit komt met deze uitbreiding op vierhonderd zeugen. De ondernemers willen een familiebedrijf blijven en met deze omvang is dat goed te doen. Foto Paulus Maessen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.