Home

Achtergrond 601 x bekeken

Nederlandse vaarzen weer naar Rusland

De eerste vaarzen van jongveeopfokker Egbert Jager (links) vertrekken richting de quarantainestal van vee-exporteur Hunland uit Doetinchem.

De vaarzen zijn bedoeld voor de Russische markt. Het Nederlandse ministerie van landbouw staat tot 15 februari export van fokvaarzen toe zonder onder de voorwaarden die Rusland stelt. Dat betekent dat de dieren vrij moeten zijn van blauwtong en dat ze gevaccineerd moeten zijn. "Ik ben blij dat de eerste dieren eindelijk getransporteerd worden. De export ligt al heel lang stil. De vaarzen zijn al geruime tijd dragend terwijl ze normaal op drie tot vier maanden dracht worden geëxporteerd. Door de lage melkprijs is er in Nederland geen vraag naar deze dieren, terwijl in Rusland wel veel vraag is", aldus Egbert Jager. De dieren moeten eerst nog een maand in quarantaine.
Foto Alex de Haan

De Vereniging van kampeerboeren Nederland (Vekabo) presenteert zich op de vakantiebeurs in de Utrechtse jaarbeurs. Vekabo is positief gestemd over het komende seizoen. "Door de kredietcrisis zie je dat mensen toch kiezen voor een vakantie iets dichter bij huis. Dat biedt voor ons kansen", aldus Gerard Swart van Vekabo. De groeiende belangstelling uit zich ook al in concerete boekingen. "Er zijn al kampeerboerderijen die nu voor bepaalde tijden al volgeboekt zijn. Dat is wel uitzonderlijk vroeg", aldus Swart. Foto Vidiphoto

Vaarzen bestemd voor de export naar Rusland staan bij de firma Dijkstra in een quarantainestal. De dieren zijn van vee-exporteur Schaap uit Dronrijp. De vaarzen moeten een maand lang in de stal in Hijlaard blijven, onder toezicht van een Russische veterinair. Ook de klant komt kijken, vertelt Froukje Zijlstra van Schaap. Na de periode van afzondering wordt in overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit en de Russen welke dieren daadwerkelijk naar Rusland mogen. Overigens is de export nog met enige onzekerheid omgeven. Door de financiële crisis hebben ook klanten in Rusland soms moeite om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. Foto Marten Sandburg

Medewerkers van tulpenkweker John Schilder plukken tulpen met bol uit de waterbak. Schilder teelt tulpen in 1.300 vierkante meter kas in Loppersum en is daarmee één van de grootste in Noord-Nederland. Wekelijks worden zo’n 250.00 tulpen geplukt, gesneden en naar veilingen in Rijnsburg of Eelde getransporteerd. De prijzen zijn de afgelopen week ingezakt van 15 naar 9 cent. "Dat is onder kostprijs. Het broeien kost al zes cent, de bol zeven, maar de markt zal wel aantrekken nu het warmer wordt", verwacht Schilder. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.